Tekstil sektöründe zorlu dönem: 487 şirket kapandı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Tekstil sektöründe zorlu dönem: 487 şirket kapandı
Doviz.com
02.08.2023 09:47

PMI verilerine göre, tekstil sektörü en sert daralmanın yaşandığı sektör oldu.

Hazır giyim sektörü ile birlikte imalat sanayi istihdamının yüzde 25,4’ünü oluşturan tekstilde son bir yılda 487 şirket faaliyetine son verirken, istihdamdaki kayıp ise 116 bini aştı.

Ekonomim'den Yener Karadeniz'in haberine göre, depremle sarsılan, düşen talep ve artan maliyetlerle zor günler geçiren tekstil sektöründe bir yandan da ithalatın artması, şirket kapanmaları ve istihdam kaybını körükledi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mayıs verilerine göre, son 1 yılda sektörde faaliyet gösteren şirket sayısı 586 adet azalarak 19 bine inerken istihdam kaybı ise 116 bini aşarak 388 bin sınırına dayandı. Söz konusu rakam hazır giyim sektörü ile birlikte değerlendirildiğinde 150 bini aştı.

10 sektör içerisinde en sert daralma

Üstelik önümüzdeki döneme dair göstergeler de pek parlak değil. İstanbul Sanayi Odası temmuz PMI verilerine göre, tekstil sektörü 49,9’luk PMI ile takip edilen 10 sektör içerisinde, yeni siparişlerdeki en sert yavaşlamanın görüldüğü sektör olarak ön plana çıktı.       

Yeni siparişler üst üste ikinci ay da ivme kaybederken temmuzdaki yavaşlama geçen yılın ekim ayından beri en yüksek oranda gerçekleşti. Yeni siparişlerin yavaşlaması sonucu üretimde son 5 ayın ilk düşüşü kaydedilirken istihdam ve satın alma faaliyetlerinde de zayıflama yaşandı.

İLGİLİ HABER Ruslar tekstilde rotasını Türkiye'ye çevirdi Savaş sonrası Avrupa hava sahasının kapalı olması nedeniyle Rus tekstilciler, Türkiye'ye tercih etmeye başladı.
REKLAMI KAPAT X