Temmuz ayında en fazla satılan otomobil markaları belli oldu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Temmuz ayında en fazla satılan otomobil markaları belli oldu
Doviz.com
02.08.2024 12:13

Otomobil ve hafif ticari araç pazarında satışlar temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %17,5 azaldı. Peki, daralan pazarda en çok hangi marka ve model araçlar tercih edildi? İşte detaylar..

Otomotiv piyasasındaki durgunluk eğilimi temmuz ayı pazar verilerine de yansıdı. Buna göre temmuzda otomobil ve hafif ticari araç pazarı üst üste dördüncü ayında da daraldı.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre temmuz ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 17,5 azalarak 94 bin 37 adet oldu.

Aynı dönemde otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %16,04 azalarak 73.396 adet olurken, hafif ticari araç satışları %22,2 azalarak 20.641 seviyesine düştü.

Kaynak: ODMD

İlk 7 ayda durgun performans

2024 yılının ilk 7 ayında ise bir otomobil ve hafif ticari araç toplam satışları önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 artarak 672 bin 18 adet oldu. 

İlk 7 ayda otomobil satışları yıllık yüzde 3,4 artışla 563 bin 351 adet olurken aynı dönemde hafif ticari araç pazarı ise yıllık yüzde 11,1 azalarak 135 bin 667 adet oldu. 

En çok satan araç markaları

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci’nin aktardığı EBS Danışmanlık tarafından ODMD verilerinden derlenen bilgiye göre ise temmuz ayında en çok satan araç 5.081 satışla Fiat Egea Sedan oldu.

Onu 3.088 satışla Chery Tiggo 7, 2.500 satışla Renault Clio, 2.257 satışla Renault Megane, 2.050 satışla Volkswagen Polo izledi.

Kaynak: EBS Danışmanlık

Marka bazlı incelendiğinde ise temmuzda otomobil satışlarında Volkswagen sürpriz yaparak zirveye çıkarken, Fiat ikinci oldu.

Çinli Chery ise 3. sıradaki yerini korurken, Renault temmuzu 4. sırada tamamladı.

Kaynak: EBS Danışmanlık

Toplam otomotiv pazarı satışları

İlk 7 ayda toplam otomotiv pazarında ise Fiat zirvedeki yerini korumayı başardı.

Buna göre ilk 7 ayda toplam otomotiv pazarı içerisinden Fiat yüzde 12,22, Renault yüzde 10,83, Ford ise yüzde 7,88 pay aldı.

Kaynak: EBS Danışmanlık

İLGİLİ HABER Otomotiv sektörü temsilcisinden yeni ÖTV önerisi Geçtiğimiz hafta şarj edilebilir hibrit araçlar için yapılan ÖTV indirimini olumlu bulduklarını belirten ODMD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, otomotivde ÖTV sisteminin çevreci araçları destekleyecek şekilde yeniden ele alınması gerektiğini belirtti.
İLGİLİ HABER Yeni ÖTV indirimi sonrası fiyatı düşecek 4 hibrit otomobil Şarj edilebilir hibrit otomobillere yönelik ÖTV indirimi kararı bugün resmileşti. Peki, karar sonrasında hangi araçların ÖTV oranı düşecek, fiyatlar ne kadar inecek? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Otomotiv sektörünü yılın ikinci yarısında ne bekliyor?: ODMD Başkanı Bozkurt değerlendirdi ODMD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, haziran ayını 100 bin satış rakamının üzerinde tamamlayan otomotiv pazarının güncel durumunu değerlendirerek, pazara yönelik beklentilerini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X