Temmuzda ek vergi gelmesi bekleniyor: Hangi kalemlerde vergiler yükseltilebilir?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Temmuzda ek vergi gelmesi bekleniyor: Hangi kalemlerde vergiler yükseltilebilir?
Doviz.com
30.05.2023 09:36

Kahramanmaraş merkezli depremler ve seçim nedeniyle bütçe açığı 400 milyar liraya yaklaşırken, temmuz ayından itibaren ek vergilerin getirilmesinin beklendiği bildirildi. Peki hangi kalemlerde vergiler yükseltilebilir?

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin sonuçlanmasıyla yılın ilk 4 ayında 400 milyar liraya yaklaşan bütçe açığı nedeniyle ek vergilerin getirilmesi bekleniyor.

Merkezi yönetim bütçe dengesi, nisan ayında 132,4 milyar lira açık vermişti. Bütçe açığı yılın ilk 4 ayında ise 382,4 milyar lira olarak gerçekleşmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre Ocak-Nisan döneminde bütçe gelirleri 1 trilyon lira olurken, bütçe giderleri ise 1,4 trilyon lira olmuştu.

Faiz dışı denge ise nisanda 97 milyar lira açık vermiş, yılın ilk 4 ayında faiz dışı açık 247,3 milyar lira olarak bildirilmişti.

"Ek bütçe gerekecek"

Konuyla ilgili konuşan Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, “Depremin yarattığı finansman ihtiyacını karşılamak için 17 bin Kurumlar Vergisi mükellefine getirilmiş olan ek vergiden yapılması düşünülen 70 milyar TL'lik tahsilatın, sorunun çözümüne etkisi olmayacağı için, yeni bir defaya mahsus ek vergiler gündeme gelecektir” dedi.

İktidarın, seçim ekonomisinin de etkisiyle verilen ciddi bütçe açığı nedeniyle ilk önce ek bütçe yapması gerekeceğini vurgulayan Türkmen, ek vergilerin ekim ayında Meclis açılınca gündeme geleceğini öngördüğünü kaydetti.

Türkmen ayrıca “Bu vergiler; Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin 2022 yılı beyanlarının belirli bir oranı kadar tekrar vergi ödemeleri, araç sahipleri için ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ve ek Emlak Vergisi olarak getirilecektir” ifadelerini kullandı.

Hangi kalemlerde vergiler yükseltilebilir?

Cumhurbaşkanı Kararı ile temmuz ayından itibaren vergi artışlarının başlayacağını ifade eden Nedim Türkmen, pek çok kalemde bunların görüleceğini dile getirdi.

Katma Değer Vergisi ve özellikle Özel Tüketim Vergisi'nde oran artışlarına gidileceğini belirten Türkmen, “Alkol, sigara ve akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi artışları ve Özel İletişim Vergisi'nde de oran artışları ilk planda yapılacaktır. Bütün bu artışlara rağmen; bütçe açığının yılın sonunda yine çok yüksek bir rakam olarak gerçekleşeceğini söylememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

REKLAMI KAPAT X