Teröristlerin başına konulan ödül miktarı artırıldı: Hangi kategoriye ne kadar ödül veriliyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Teröristlerin başına konulan ödül miktarı artırıldı: Hangi kategoriye ne kadar ödül veriliyor?
Doviz.com
18.10.2024 11:32

İçişleri Bakanlığı, “Kırmızı, Turuncu, Sarı ve Gri” kategoride yer alan suçluların ortaya çıkarılmasına veya delillerin ele geçirilmesine ya da suç faillerinin yakalanmasına yardımcı olanlara verdiği ödül tarifesinde değişikliğe gitti. Peki, güncellenen tarifeyle hangi kategoriye ne kadar ödül veriliyor? İşte detaylar..

Türkiye'nin terörle mücadelesi yurt içinde ve yurt dışında aralıksız olarak sürerken İçişleri Bakanlığı da terörden aranan ve farklı renk kategorisinde yer alan teröristlerin başına koyduğu ödül tarifesini değiştirdi.

İçişleri Bakanlığı'nın sitesinde yer alan haberde, konuyla ilgili, "05.11.2019 tarihli ve 30939 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ödül Yönetmeliği kapsamında üst düzey terör örgütü mensuplarının yakalanmasına yardımcı olanlara 20.000.000 (yirmimilyon) TL'ye kadar ödül verilebilmesi ve 5 ayrı renk kategorisinde aranan örgüt mensuplarının dört ayrı renk kategorisine göre aranması 11.09.2024 tarihli bakan onayı ile yürürlüğe girmiştir.” ifadeleri kullanıldı.

4 kategoride ödül tutarları

Güncellenmiş yeni fiyatların da paylaşıldığı haberde, şunlar aktarıldı:

“Kırmızı renk kategorisinde aranan örgüt mensupları için 20.000.000 (yirmimilyon) TL'ye kadar,

Turuncu renk kategorisinde aranan örgüt mensupları için 8.000.000 (sekizmilyon) TL'ye kadar,

Sarı renk kategorisinde aranan örgüt mensupları için 4.000.000 (dörtmilyon) TL'ye kadar,

Gri renk kategorisinde aranan örgüt mensupları için 2.000.000 (ikimilyon) TL'ye kadar ödül verilebilecektir."

Kaynak: Terorarananlar

Ödül için gerekli şartlar neler?

Para ödülü verilebilmesi için suçun 3713 sayılı Kanun kapsamında bulunması, verilen bilginin suçun ortaya çıkarılmasına veya delillerin ele geçirilmesine ya da suç faillerinin yakalanabilmesine yardımcı olacak niteliğe haiz olması, ödüllendirilecek kişinin suçun işlenişine iştirak etmemiş olması gerekiyor.

Verilen bilgilerin ödüllendirmede değerlendirilebilmesi için ayrıca terörle mücadelede görev alan istihbarat ve kolluk görevlileri ile bu amaçla görevlendirilmiş diğer personel tarafından daha önceden elde edilmemiş olması isteniliyor. 

Tanıklık sıfatı ile verilen bilgilere istinaden ödüllendirme yapılmıyor. 

Ödüllendirme için bilgi verilen tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde yardımcı olanın kendisinin ya da kanuni temsilcisinin yazılı olarak ilgili kolluk biriminden talepte bulunması gerekiyor. Öngörülen sürede yapılmayan ödül talepleri ise işleme alınmıyor.

Nihai ödüle komisyon karar veriyor

Verilecek kesin ödül miktarına, ortaya çıkacak kamu yararı, engellenen terör eyleminin meydana getirebileceği muhtemel sonuçların ağırlığı, ele geçirilen silah, mühimmat ya da patlayıcı maddenin miktarı ve tesir gücü, ele geçirilen delillerin terör örgütünün deşifre edilmesine veya suçların ortaya çıkarılmasına katkısı dikkate alınarak, ödül komisyonunca karar veriliyor.

Bir kişi birden fazla suçun aydınlanmasına veya birden fazla failin yakalanmasına yardımcı olursa, ödül miktarı aydınlatılmasına yardımcı olduğu her suç ve fail için ayrı ayrı belirleniyor.

Ödül verilen kişilerin kimlikleri hiçbir şekilde açıklanmıyor

Ödüllendirmeye ilişkin giderler İçişleri Bakanlığının bütçesine konulacak ödenekten karşılanıyor. Hak sahibine yapılacak ödemeler ödül komisyonu kararında belirtilen valilikler tarafından gerçekleştiriliyor.

Ödül verilen kişilerin kimlikleri ise hiçbir şekilde açıklanmıyor. Yönetmelik hükümlerinin uygulanması ve buna ilişkin iş ve işlemler ile bunların denetimlerinde edinilen bilgiler gizli tutuluyor. Bu gizliliğe riayet etmeyenler hakkında ise işlem başlatılıyor.

İLGİLİ HABER Vergi ihbarıyla ikramiye alabilmenin 8 şartı Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Batı, bugünkü köşe yazısında, vergi ihbarıyla ikramiye alabilmek için gerekli şartları açıkladı.
Etiketler: terör ödül ihbar
REKLAMI KAPAT X