
Ticaret Bakanlığı, dampingli ithalattan kaynaklanan zararların önüne geçmek amacıyla yeni kararları uygulamaya alırken, ithalatta haksız rekabetin önlenmesine yönelik bazı tebliğleri de yürürlüğe koydu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, yerli üreticiyi ve milli üretimi haksız ticaret ile dampingli ithalattan korumaya yönelik çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.
Bu kapsamda halihazırda 130 dampinge ve sübvansiyona karşı tedbir uygulandığı, ayrıca 9’ar üründe 14 nihai gözden geçirme ve 23 damping soruşturmasının sürdüğü bildirildi.
“Soruşturmalar mevzuat çerçevesinde yürütülecek”
Açıklamada, soruşturmaların başlatılma sürecine ilişkin, “İthalatta haksız rekabetin önlenmesi hakkındaki mevzuat çerçevesinde, şikayet üzerine veya gerektiğinde resen yapılabilen inceleme sonucunda, dampinge konu olan ithalatın ve bu ithalattan kaynaklanan maddi zararın varlığı konusunda yeterli delillerin bulunması durumunda soruşturma açılabilmektedir.” ifadelerine yer verildi.
İthalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin yakın dönemde 2025/7, 2025/8, 2025/9 ve 2025/10 sayılı tebliğlerin yayımlandığı hatırlatılan açıklamada, bu tebliğlerle başlatılan soruşturmaların, ilgili mevzuat çerçevesinde yürütüleceği belirtilirken, soruşturmaya taraf olarak katılmak isteyenlerin belirlenen süre içinde Ticaret Bakanlığı’na başvurmaları gerektiği, soruşturma tamamlanana kadar mevcut dampinge karşı önlemlerin yürürlükte kalacağı ifade edildi.
“Milli üretim” vurgusu
Açıklamada, söz konusu tebliğler çerçevesinde Çin, Endonezya, Hindistan, Malezya, Pakistan, Tayland ve Vietnam menşeli “sentetik veya suni devamsız liflerden iplikler (kesik elyaf ipliği)” ithalatında mevcut olan dampinge karşı önlemlerin gözden geçirilmesine yönelik bir nihai gözden geçirme soruşturması başlatıldığı belirtildi.
Ticaret Bakanlığı, açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi:
“Ticaret Bakanlığı, adil olmayan uygulamalara ve haksız rekabete karşı yerli üretimin, milli üretimin yanında yer almaya ve istihdam hedefleri doğrultusunda ithalat politikalarını etkin bir şekilde düzenlemeye devam etmektedir.”