
Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin adil fiyatlarla mal ve hizmetlere ulaşmasını sağlamak, piyasa dengesini korumak ve haksız kazancın önüne geçmek amacıyla yürüttüğü denetimlerde milyonlarca lira ceza kesti. Geçen yıl fahiş fiyat artışı yapan firmalara 216 milyon 410 bin 314 lira, stokçuluk yapan otomotiv işletmelerine ise 64 milyon 805 bin 288 lira ceza uygulandı. Yetki belgesi olmadan faaliyet gösteren kuyumculara da 25 milyon lira ceza verildi.
Ticaret Bakanlığı 2024 Yılı Faaliyet Raporu’nda, piyasalarda adil rekabeti sağlamak ve manipülatif fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla yürütülen denetim faaliyetlerine yer verildi. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından belirli sektörlerde fiyat hareketleri titizlikle incelendi ve mevzuata aykırı hareket eden işletmelere idari para cezaları uygulandı.
Geçen yıl ticaret il müdürlükleri tarafından yürütülen denetimlerde 72 bin 774 firma ile 661 bin 327 ürün kontrol edildi. Denetimler sonucunda haksız fiyat artışı yaptığı tespit edilen işletmelere toplam 216 milyon 410 bin 314 lira para cezası verildi.
Otomotiv Sektöründe Stokçuluk ve Yetki Belgesi İhlallerine Cezalar
Motorlu kara taşıtları piyasasında haksız ticari kazançları önlemek amacıyla çeşitli düzenlemeler yürürlüğe konuldu. “6 ay-6 bin kilometre” kuralı ile ilan kısıtlamaları gibi uygulamalarla, piyasanın sağlıklı işlemesi sağlanmaya çalışıldı.
Bu kapsamda, otomotiv sektöründe 6 ay-6 bin kilometre düzenlemesi ile ilan kısıtlaması kurallarına aykırı hareket edenler ve yetki belgesi olmadan faaliyet gösterenler hakkında idari yaptırımlar uygulandı. Geçen yıl yapılan denetimlerde mevzuata aykırı faaliyet gösterdiği belirlenen firmalara 12 milyon 608 bin 640 lira idari para cezası kesildi. Bunun yanında, Bakanlığa ulaşan şikâyetler doğrultusunda yürütülen incelemeler sonucunda stokçuluk yaptığı tespit edilen işletmelere 64 milyon 805 bin 288 liralık ceza uygulandı.
Yetki Belgesiz Kuyumculara 25 Milyon Liralık Ceza
Ticaret Bakanlığı, kuyum sektöründeki kayıt dışılığı önlemek ve tüketici güvenliğini artırmak amacıyla yürüttüğü denetimlerde önemli yaptırımlara imza attı. Yetki belgesi olmadan faaliyet gösteren kuyum işletmelerinin sektörde oluşturduğu riskleri en aza indirmek için sıkı incelemeler yapıldı.
Bu doğrultuda, geçen yıl 2 bin 367 kuyum işletmesine yetki belgesi verilirken, mevzuata aykırı şekilde faaliyet gösterdiği belirlenen firmalara toplamda 25 milyon lira idari para cezası kesildi. Denetimlerle, sektörün daha güvenilir hale gelmesi ve tüketicilerin mağduriyet yaşamaması hedeflendi.