
Otomotiv Sanayii Derneği’nin verilerine göre 2025’in ilk 5 ayında otomotiv ihracatı geçen yıla göre yüzde 5 artarak 440 bin adedi geçti. Üretim ise aynı dönemde yüzde 1,4 azaldı ve 598 bin 495 seviyesinde kaldı.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2025 yılının ocak-mayıs dönemine ilişkin üretim, ihracat ve pazar verilerini yayımladı. Verilere göre yılın ilk 5 ayında toplam otomotiv üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 oranında azaldı ve 598 bin 495 seviyesinde gerçekleşti. Otomobil üretimi ise yüzde 4,3 düşüşle 375 bin 183 adede geriledi. Traktör üretimi dahil edildiğinde toplam üretim yüzde 3’lük azalmayla 612 bin 238 olarak kaydedildi.
Aynı dönemde ticari araç grubunda üretim geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4 oranında artarken, bu artışın tamamı hafif ticari araç grubundan kaynaklandı. Hafif ticari araç grubunda üretim yüzde 7 artış gösterdi, ağır ticari araç grubunda ise yüzde 19’luk ciddi bir düşüş yaşandı. Otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yılın ilk 5 ayında ortalama yüzde 68 olarak ölçüldü. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları, hafif araçlarda (otomobil ve hafif ticari birlikte) yüzde 69, kamyon grubunda yüzde 53, otobüs ve midibüs grubunda yüzde 62, traktörlerde ise yüzde 44 düzeyinde gerçekleşti.
Otomotiv ihracatı adetsel bazda artarken otomobil ihracatı düştü
2025’in ilk 5 ayında Türkiye’nin otomotiv ihracatı, adetsel bazda yüzde 5 artışla 440 bin 221 adede yükseldi. Ticari araç ihracatı söz konusu dönemde yüzde 26 oranında artarken, otomobil ihracatı yüzde 6 oranında azaldı. Traktör ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 41 azaldı ve 4 bin 298 adet olarak kayıtlara geçti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre otomotiv sanayi, 2025’in ilk 5 ayında toplam ihracat içinde yüzde 17’lik pay alarak sektörler sıralamasında ilk sıradaki yerini korudu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin açıkladığı verilere göre ise 2025 yılının ilk 5 aylık döneminde toplam otomotiv ihracatı 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 8 oranında artarak 16,4 milyar dolar seviyesine çıktı. Aynı dönemde ana sanayi ihracatı dolar bazında yüzde 10, tedarik sanayi ihracatı ise yüzde 6 oranında arttı.
İç pazarda büyüme sınırlı kaldı, yerli araç payı düşüşte
2025 yılı ocak-mayıs döneminde Türkiye iç pazarında toplam satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 oranında artarak 506 bin 592 adet seviyesine ulaştı. Otomobil pazarı yüzde 5 oranında büyüyerek 394 bin 327 adede çıktı. Toplam ticari araç pazarı yüzde 4 oranında küçülürken, bu daralma özellikle ağır ticari araçlarda yüzde 13’lük düşüşle kendini gösterdi. Hafif ticari araç pazarında da yüzde 2’lik düşüş yaşandı.
Bu dönemde iç pazarda yerli üretim araçların payı otomobil grubunda yüzde 31 olarak gerçekleşti. Hafif ticari araç grubunda yerli araç payı yüzde 20 olurken, ağır ticari araç grubunda ise yüzde 63 seviyesinde ölçüldü.