TİM, asgari ücret ve faiz beklentisini açıkladı: "Kur 35 TL olsa bile ihracatta hedefleri yakalamak zor" dedi

Okuma Süresi: 2 Dakika
TİM, asgari ücret ve faiz beklentisini açıkladı:
Doviz.com
19.06.2023 09:22

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracat hedeflerinin tutturulabilmesi için tek koşulun döviz kuru olmadığını belirterek, “döviz kuru 35 TL olsa bile bu koşullarda 500 milyar dolar hedefini yakalamak zor” dedi.

Türkiye’nin ihracatta hedef tutturabilmesi için döviz kurunun seviyesinden çok üretim ve kapasitelerin artırılması gerektiğine vurgu yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, döviz kurunun yükselmesiyle ihracat artacak beklentisinin çok gerçekçi olmayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Gültepe konuyla ilgili açıklamasında, “Kur 35 TL olsa bile bugünkü koşullarda 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak zor. Öncelikle sektörel bazda üretimleri artırmamız lazım. Bugün kapasite kullanımları yüzde 60’larda” ifadelerini kullandı.

Bu ay sona eren asgari ücret desteğinin uzatılması ve elektrik ile doğal gaz indirimi taleplerini de dile getiren Gültepe, kısa süre içinde şartlar yerine getirilirse 300 milyar dolar ihracat rakamına ulaşılabileceğini kaydederek, bu yılın ilk 6 ayında 100 ticari heyet yaptıklarını 450 fuara gittiklerini hatırlatarak ödenek sorunu olmadığını ifade etti.

“Fark yüzde 10’a inerse temmuzda siparişler geri gelir”

Pandemi döneminde Türkiye’ye yoğunlaşan siparişlerin yeniden Uzakdoğu ülkelerine kaydığını dile getiren Gültepe, “Uzakdoğu pazarları yeniden açıldı. Bugün fiyatlarımız Uzakdoğu ülkelerine göre yüzde 20-40 arasında daha pahalı. Fiyat rekabeti yapalım demiyorum ama fiyatta yüzde 5-10 pahalı olsak bile Avrupa bizi tercih eder, temmuz ayından itibaren siparişler geri gelir” dedi. Uluslararası yatırımlar ve sıcak para konusunda da ‘bekleme’ dönemi yaşandığını söyleyen Gültepe, “Kimde para var ki bize getirsin. Global ölçekte sıkıntılı bir dönem” yorumunu yaptı.

Faiz beklentisi

Yeni ekonomi politikalarına dair beklentilerini de anlatan Gültepe, faizlerde sert bir artış beklemediğini belirterek, “Sabit de kalmaz. Rasyonel politikalara dönüleceği mesajını vermek için faiz yüzde 15 civarına çıkarılabilir” ifadelerini kullandı.

Asgari ücret beklentisi

Gültepe ayrıca asgari ücretle ilgili beklentisinin de 10 bin 500 TL ile 11 bin 500 TL arasında olduğunu açıkladı.

İLGİLİ HABER TİM: Asgari ücret maksimum 300-400 dolar olmalı Asgari ücretin 500 dolar olması gerektiği söylemlerine karşı ihracatçılardan da asgari ücrete yönelik bir çağrı geldi.
REKLAMI KAPAT X