Tiny house nedir?: Satın alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Tiny house nedir?: Satın alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Doviz.com
25.05.2023 14:45

Ülkemizde gerçekleşen yüksek enflasyon ve deprem felaketinin ardından kira fiyatlarında artış ivmesi hızlanırken, Tiny house gibi alternatif konaklama seçenecekleri ön plana çıkmaya başladı. Peki Tiny house nedir, satın alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte detaylar..

Sarah Susanka'nın 2007 de yayımladığı "The not so big house" (O kadar büyük olmayan ev) kitabının, bu kavramın başlangıcı olduğu kabul ediliyor. Tiny House terimi ise genellikle 10 metrekare ile 30 metrekare arasında tekerlekli veya sabit olarak tasarlanan evler için kullanılıyor.

Ancak bir evden daha fazla anlam taşıyan tiny house, bir yaşam biçimi olarak da kabul ediliyor. Tüm dünyada ilgi gören, küçük ancak daha kullanışlı bir yaşam alanı yaratmasıyla avantaj sağlayan küçük evler,  farklı boyut ve şekillerde inşa edilebiliyor.

Türkiye’nin her yerinde hem depreme dayanıklı hem de konforlu ve kalıcı yaşam ihtiyacı ise gün geçtikçe artıyor. Son dönemlerin gözde akımlarından Tiny house'u tercih edenlerin sayısı da böylelikle artışını sürdürüyor.

Yako Groups Yönetim Kurulu Başkanı Galip Ölmez de Tiny house sahibi olmadan önce dikkat edilmesi gereken 4 altın kuralı sıraladı. Buna göre Ölmez, Tiny house sahibi olmadan önce şunlara dikkat edilmesi gerektiğinden bahsetti:

1. Yönetmelikteki standartlara uygun olmalı

Tiny Houselar Karayolları trafik yönetmeliğine uygun ve yönetmelikte belirtilen standartlara uygun olarak üretilmelidir.

Bu standartları şu şekilde ifade edebiliriz; en boyutunun 2,55 metreyi, boy uzunluğunun maksimum 8,5 metreyi, yüksekliğinin yerden 4 m, ağırlığının ise 3 bin 500 kilogramı geçmemesi gerekiyor.

Aynı zamanda Tiny house’ların O2 belgesine sahip, ruhsatları vardır. Satın alındıktan sonra e-devlet üzerinden “Araçlarım” sekmesinden Tiny house’ unuzun plakasını görebilirsiniz.

2. Arazi tipi önemli

Tiny House’ların konumlandırılacağı arazinin tipi oldukça önemlidir. Arazinin imarlı veya imarsız durumuna bakılmaksızın Tiny house’unuzu konumlandırabilirsiniz. Çünku Tiny house’lar bir yapı değil vasıta hüviyetindedir.

Bunun tek istisnası ise arazinin vasfının sit alanı niteliğinde olmasıdır. Bu durum dışında tüm arazi çeşitlerine Tiny house’unuzu koymak mümkündür.

Ayrıca konumlandıracağınız arazinin kadastral bir yolunun olması da çok önemlidir. Zira üretildikten sonra tiny house’ unuz bu yol üzerinden arazinize konumlandırılacaktır.

3. Doğru üretici seçilmeli

Tiny house satın alınırken öncelikle doğru üretici seçilmelidir. Üreticinin kurumsallık yapısı, daha önceki projeleri, üretim tesisi mutlaka incelenmelidir. Daha önce üretmiş olduğu referanslar da talep edilmeli ve mümkünse bu referanslarla görüşülmeli, ziyaret edilmelidir.

4. İklim koşullarına dikkat edilmeli

Sonuncu kural ise Tiny house’un konumlandırılacağı iklim koşullarıdır.

Konumlanacağı lokasyonun 5 yıllık yağış-nem ortalaması ve 5 yıllık sıcaklık ortalaması inşa edilmeden önce kullanılacak yapı malzemesinin seçiminde büyük önem taşımaktadır.

Tiny house’lar konumlanacak arazinin iklim koşullarına uygun malzemelerle üretilmelidir.

REKLAMI KAPAT X