Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında tiny house ve karavanlara olan ilgi artarken; üreticiler, siparişleri yetiştirmekte zorluk çekiyor.
Son yıllarda etkisini gösteren salgınlar ve doğal afetler sonrasında insanların yaşam alanı arayışlarında farklılık oluşmaya başlarken, kendisine özel alanlarda sakin bir yaşam kurmayı amaçlayan kişiler farklı alternatifler aramaya başladı.
Evlerden çıkılamayan ya da evlere girilemeyen dönemlerde en özel alternatif olan mobil evler, karavanlar veya prefabrik yapılar ise önemli bir sektör haline geldi.
İzole yaşam isteyenlerin ev konforunda konaklayabildiği, oturma ve yatak odalarının yanı sıra banyo ve tuvalet gibi ihtiyaçların tümüne cevap veren bu araçlar, 6 Şubat'ta gerçekleşen depremlerin ardından yeniden gündeme geldi.
Hem pratik kullanım hem de istenilen yere kurulum imkanı sunan karavanlara özellikle deprem bölgesinden talep yağdı. Üreticiler, aynı zamanda kullanıcıları güvenli yaşamla da buluşturan karavan talebinin arttığını belirtirken; üreticiler ise taleplere yetişmek için gece gündüz çalıştıklarını ancak siparişleri yetiştirmekte zorlandıklarını bildirdi.
Öte yandan, karavan ve tiny house sektörünü önümüzdeki aylarda bir araya getirecek "Karavan Show Euraisa Fuarı ve Tiny Home Show Fuarı" için derin çalışmalar da sürüyor.
BİFAŞ Birleşik Fuar Yapım AŞ tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve KOSGEB desteğiyle iki fuarın eş zamanları olarak hayata geçeceği 27 Eylül - 1 Ekim tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek fuar için ülke içinde ve yurt dışında önemli çalışmalar yapılıyor.
Yaklaşık 25 bin metrekare alanda 150'den fazla firma ve 250'yi aşkın markanın katılımıyla gerçekleşecek fuarda motokaravan, çekme karavan, vantipi karavan, özel amaçlı araçlar, mobil hizmet karavanları, ticari karavanlar, mobil evler, çelik-prefabrik yapılar ve seyahat römorklarının yanı sıra outdoor ürünlerinden güneş panellerine kadar sektörle ilgili her türlü ürün ve hizmet sağlayıcısı yer alacak.
"Karavan ve küçük ev üreticileri tüm imkanlarını seferber etti"
BİFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Vural, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sektör üreticilerinin tüm kapasitelerini depremzedelere ayırdığını, 7/24 üretim yapan şirketlerin bölgeye ürünleri maliyetine ulaştırdığını söyledi.
Şirket olarak ilk günden itibaren tüm imkanları ile depremzedelerin yanında oldukları dile getiren Vural, özellikle karavan ulaştırma noktasında şirketleri harekete geçirmek için farklı organizasyonlara imza attıklarını söyledi.
Vural, son yıllarda karavana yönelik artan ilgiye işaret ederek, "Depremlerin ardından bu ilgi o kadar arttı ki şu anda tüm kapasitelerini seferber eden üreticilerimiz taleplere yine de yetişemiyor." dedi.
"Karavanın afet dönemindeki rolü anlatılacak"
Ümit Vural, 27 Eylül-1 Ekim'de düzenlenecek ve sektöründe Avrasya bölgesinin en önemli fuarlarından olma özelliği taşıyan Tiny Home Show ve Karavan Show Euraisa Fuarı'nda güvenlik ve afet konuları ile ilgili ek salonlar oluşturacaklarını da söyledi.
Bu sayede vatandaşlarda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarının altını çizen Vural, tiny house ve karavanların afet dönemlerindeki rolünün anlatılacağının altını çizdi.