İstanbul, 17 Ocak (DHA) – Faaliyetlerini, kurumsal yönetim anlayışının gelişmesi ve bu alandaki iyi uygulamaların artırılması misyonuyla sürdüren Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), her yıl gerçekleştirdiği Kurumsal Yönetim Zirvesi’nin 11’incisini düzenledi. Zirvede yaptığı açılış konuşmasında TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, dünyanın yeni normali gereği artık öngörülebilir bir gelecekten söz etmenin kolay olmadığını belirterek, şirketlerin belirsizlik dönemlerine ve krizlere karşı dayanıklı hale gelebilmeleri için, sağlam birer kurumsal yönetim yapısına kavuşmalarının elzem olduğunu söyledi.
Açılış konuşmalarını Ali Pandır’ın dışında TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Bora Oruç ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ yaptı.
Zirveye ayrıca Turcas Petrol CEO’su Batu Aksoy, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Selim Akın, Marsh Türkiye CEO’su Hakan Kayganacı, Netaş CEO’su C. Müjdat Altay, Gürallar Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, Turkven Başkan Yardımcısı Emre Demirel, İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Murat Özgen, Arzum Elektrikli Ev Aletleri Genel Müdürü Murat Kolbaşı, Ar-Ge Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, Anadolu Sigorta Genel Müdürü ve TKYD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlhami Koç katıldı.
Pandır “Sağlam kurumsal yönetim yapısı, düzenleyicilerden şirketlere, yatırımcılardan, hissedarlara kadar tüm paydaşlara, sahip oldukları ortak yönetim anlayışı nedeniyle güven duygusu aşılar. Yeni küresel ekonomik düzen, siz hangi sektörden olursanız olun, bu güvene ve güce kavuşmanızı zorunlu kılıyor. Çünkü yatırımcılar artık güvende hissetmeyecekleri hiçbir alanda durmuyor.”
Pandır: “Benim şirketim, benim kararım” anlayışı yanlış
Türkiye’deki şirket yapılarının çoğunluğunu, milli gelirin ise yüzde 90’ını oluşturan aile şirketlerine de değinen Pandır, bu şirketlerdeki gelişimin önündeki en büyük engelin “şirket benim, karar benim” anlayışı olduğunu söyledi. Şirketlerdeki insan kaynağının önemini de vurgulayan Pandır, “Çalışanlarımızı kucaklayacak bir gelişim kültürünü yaygınlaştırabildiğimiz ölçüde, dayanıklılık ve esneklik konularındaki başarımız da artacaktır” dedi.
İnsanımızın güvenini tazelemek zorundayız
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik ise yaptığı konuşmada, dünyada yönetim alanında gerçek bir rönesans yaşandığını vurgulayarak “Bu değişimi yakalamak için kurumsal yönetim ilkeleri sayesinde ‘iyi yönetim’in tanımını herkes için objektif olarak ortaya koyabiliriz. Bu önemli, çünkü bugün, toplumumuzda neredeyse birçok alanda bir güven sorunu yaşandığını görüyoruz. İnsanımızın güvenini tazelemek zorundayız” dedi. OECD’nin Kurumsal Yönetim İlkeleri’nin önsözünde “Tek ölçü, her bedene uymaz” yazdığını hatırlatan Bilecik, “Başarı için bizim kendi bedenimize uygun ölçüyü bulmamız şart” dedi.
SPK Başkan Yardımcısı: Hiçbir başarı veya büyüme tesadüfi değil
Kurumların büyüdükçe yönetim yöntem ve şekillerinin de değişmesi gerektiğini belirten Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Bora Oruç ise, “Hiçbir başarı veya büyüme tesadüfi değil. Kurumsal yönetim de, şirketleri başarıya götürecek, onlara esneklik ve dayanıklılık kazandıracak güçlerin uyum içinde aynı hedefe yönelimlerini sağlayan yönetim anlayışıdır” dedi.
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ise 2018 yılının kalkınma yılı olacağını kaydetti ve kurumsal yönetim ilkelerinin uygulamasının, yasa ve düzenlemelerle zorunluluk haline getirilmesi yerine, beraberinde daha iyi bir süreç yönetimi getireceği yönündeki farkındalığın artmasıyla gönüllü olması gerektiğinin altını çizdi.
Kurumsal Yönetim Ödülleri sahiplerini buldu
Zirvede ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hazırlanan metodoloji doğrultusunda yıl içinde aldıkları Kurumsal Yönetim Derecelendirme notlarına göre Kurumsal Yönetim Ödülleri de sahiplerini buldu. Bu yıl sekizincisi verilen ödüllerde “En Yüksek Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notuna Sahip İlk Üç Şirket" kategorisinde birinci Aksa Akrilik, ikinci Doğuş Otomotiv, üçüncü ise TAV Havalimanları oldu.
En Yüksek Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notuna Sahip Halka Açık Olmayan Şirket Ödülleri’nde ise “Halka Açık Olmayan Aile Şirketi Kategorisi”nde ödülü Sütaş; “Halka Açık Olmayan Finans Şirketi Kategorisi”nde ise ödülü Garanti Emeklilik aldı.
“Yönetim Kurulu Kategorisinde En Yüksek Derecelendirme Notuna Sahip Şirket” ödülü Garanti Bankası’na giderken, “Kurumsal Yönetim Endeksinde Son Bir Yılda Notunu En Çok Artıran Şirket” Doğuş Gayrimenkul oldu.
“En Yüksek Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notuna Sahip İlk Üç STK” ödülleri ise sırasıyla Darüşşafaka Cemiyeti, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Toplum Gönüllüleri Vakfı’na verildi.