TMSF, bankalarda son 10 yıldır işlem görmeyen hesaplara ilişkin yeni bir uyarıda bulundu.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, bankalar nezdinde son on yıl içinde hareketsiz kalan hesaplara yönelik zaman aşımı hatırlatması yaptı. Bu kapsamda 2013 yılından bu yana hareket görmeyen hesapların 31 Mayıs 2024 tarihine kadar sorgulanması gerektiği bildirildi.
Konuyla ilgili açıklamada ise şunlar paylaşıldı:
"Bankacılık Kanunu’nun 62’nci maddesi gereğince; bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabidir.
Söz konusu maddenin uygulanmasına ilişkin yayımlanan yönetmeliğin 8’inci maddesi gereğince zaman aşımına uğrayan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakların listesi şubat ayı başından itibaren bankaların kendi internet sitelerinde ve konsolide edilmiş olarak da TMSF ile Kuruluş Birliklerinin internet sitelerinde (Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği) mayıs ayının sonuna kadar yayımlanmaktadır.
Bu kapsamda, 2013 yılından itibaren hareket görmeyen hesaplara ait listeler TMSF ana sayfasında bulunan “Zamanaşımı Sorgusu” bölümünden, Kuruluş Birlikleri ve bankaların internet sitelerinden mayıs ayı sonuna kadar sorgulanabilir.
Listede ismi bulunan hak sahiplerinin, hesaplarıyla ilgili işlem yapmak için Haziran ayının 14’üne kadar ilgili banka şubeleri veya Genel Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir. Bu tarihe kadar işlem yapılmayan hesaplar zaman aşımına uğraması nedeniyle Fona gelir kaydedilecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Hangi durumda mevduatlar zaman aşımına uğrar?
5411 sayılı Bankacılık Kanununun 62. maddesine göre mevduat hesaplarına zaman aşımı işlemi gerçekleştirilebilir. Zaman aşımı işlemi sadece mevduat sahibini değil, aynı zamanda mirasçıları da ilgilendirir. Bankacılık Kanunu; mevduat hesabı, katılım fonu ya da emanet ve alacakların hak sahibinin son işleminden 10 yıl geçmesi hâlinde zaman aşımına uğradığına hükmeder.
Bankalar; hak sahibi olarak geçen kişiye bir takvim yılı içerisinde zaman aşımına uğrayacak hesap, fon veya emanet hakkında bilgi verir. Bu bilgilendirme kanunen zorunlu olmasının yanında kişiye iadeli taahhütlü mektup vasıtasıyla yapılır. Bilgilendirmenin ardından zaman aşımına uğrayacak tüm hesaplar, hem ilgili bankaların hem Türkiye Bankalar Birliğinin internet sitesinde şubat ayından itibaren listelenir. Hak sahiplerinden herhangi bir talep gelmemesi durumunda sene sonunda hesaplar zaman aşımına uğrar.
Zaman aşımına uğrayan hesaplar geri alınabilir mi?
Bankalarda bulunan hesap, katılım fonu ve emanetler; zaman aşımına uğradığı takdirde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun Merkez Bankasında bulunan hesabına aktarılır. Dolayısıyla zaman aşımına uğrayan hesaplar herhangi bir şekilde geri alınamaz.
Bu hesaplarda bulunan para ve diğer kıymetler ise Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na gelir olarak yazılır.