Trump, birkaç gün önce hakaret ettiği Kolombiya lideriyle görüştü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Trump, birkaç gün önce hakaret ettiği Kolombiya lideriyle görüştü
Doviz.com
08.01.2026 10:17

ABD Başkanı Donald Trump ve Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, aralarındaki ideolojik gerilimlere ve sert ithamlara rağmen gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde yüz yüze buluşma kararı aldı.

Donald Trump, geçtiğimiz günlerde "hasta" ve "kokain kaçakçısı" olarak nitelendirdiği Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımda Trump, Kolombiya Cumhurbaşkanı ile konuşmanın büyük bir onur olduğunu ifade etti.

Görüşme sırasında Petro'nun uyuşturucuyla mücadele konusundaki durumu ve iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarını açıkladığı kaydedildi. Trump, görüşmenin tonundan duyduğu memnuniyeti dile getirerek yakın gelecekte bir araya gelmeyi beklediğini belirtti.

Bölgesel krizler ve uyuşturucu politikaları gündemde

Başkent Bogota'da destekçilerine seslenen Gustavo Petro, görüşmede Venezuela meselesinin de ele alındığını açıkladı. Diyalog, Trump'ın son dönemde Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun yakalanmasının ardından Kolombiya'ya askeri müdahale olasılığını gündeme getirmesinden kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Trump ve Petro arasındaki ilişkiler, geçtiğimiz yıl boyunca oldukça gergin bir seyir izledi. Özellikle uyuşturucu kaçakçılığı iddiaları ve karşılıklı yaptırımlar, iki ülke arasındaki geleneksel ortaklığı zayıflatan unsurlar olarak öne çıktı.

Vize iptalleri ve yaptırımların gölgesinde diyalog

Eylül ayında ABD yönetimi, askerlere Trump'ın emirlerine uymama çağrısında bulunan Petro'nun vizesini iptal etmiş ve kendisine yönelik kişisel yaptırımlar uygulamıştı.

Ayrıca Washington, Kolombiya'yı uyuşturucuyla mücadeledeki partnerlik statüsünden çıkararak "onaylanmamış" ülkeler listesine dahil etti.

Görüşme sonrası yaptığı konuşmada Petro, Kolombiya muhalefetinin Washington'da kendi hükümetine karşı bir düşmanlık havası oluşturduğunu savundu.

Kritik görüşmenin, Kolombiya'nın ABD Büyükelçisi Daniel Garcia-Peña'nın Washington'daki diplomatik girişimleri sayesinde organize edildiği bilgisi paylaşıldı.

REKLAMI KAPAT X