Trump, Çin Mallarına Gümrük Vegisi Getiren Karnameyi İmzaladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Trump, Çin Mallarına Gümrük Vegisi Getiren Karnameyi İmzaladı
Doviz.com
23.03.2018 10:21

ABD Başkanı Donald Trump, Perşembe günü Çin mallarına ilave gümrük vergisi getiren kararnameyi imzaladı. İmza töreninde konuşan Trump,  “Çin mallarına getirilen ilave gümrük vergilerini haksız ticarete karşı alınacak çok sayıda önlemin  ilki olarak,” nitelendirdi.  Beyaz Saray bu kararnameyle, 1.300 ayrı ürün kategorisinde yer alan Çin mallarına %25 gümrük vergisi getirmeyi planlıyor

 

Çin’in fikri mülkiyet hakları kanununu ihlal ettiği gerekçesiyle Çin’den ithal edilen mallara 50 milyar dolarlık ilave gümrük vergisi getiren Trump yönetimi konuyla ilgili detaylı bilgilerin 2 hafta içinde açıklanacağı duyurdu.  Söz konusu kararname ilave gümrük vergilerinin yanısıra Çin’e teknoloji transferi ve şirket satışlarına da kısıtlamalar getiriyor. 

 

Beyaz Saray’da düzenlenen imza töreninde,  hükümetin Çin’in uygulamalarına karşılık verilmesine ilişkin ABD Ticaret Kanunu’nun belirli maddelerine atıfta bulunarak,  geçmişte Çin ile yapılan görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığına ve Dünya Ticaret Örgütü’nün ABD’ye haksızlık yaptığına değinen Trump, Çin ile olan dış ticaret açığının “kontrolden çıktığını,” söyledi.  

 

Bazı uygulamaların ancak bir süre sonra yürürlüğe girecek olmasının Çin’e istenilen değişiklikleri yapması için zaman kazandıracağı düşünülüyor.

 

Trump yönetimi ayrıca yayınladığı bir raporda, Çin yönetimini adil olmayan  lisans anlaşmaları ve benzeri uygulamalarla Çin’de faaliyet gösteren ABD şirketlerine zarar vermekle suçladı.

 

ABD borsaları son gelişmelere olumsuz tepki verdi.  Dow Jones günü %2,9 veya 724,42 puan kayıpla 23957.89 puandan kapattı. 

Etiketler: abd
REKLAMI KAPAT X