Trump'ın “faiz indirimi” çağrıları er geç karşılık bulabilir

Okuma Süresi: 2 Dakika
Trump'ın “faiz indirimi” çağrıları er geç karşılık bulabilir
Doviz.com
08.04.2019 10:39

ABD Başkanı Donald Trump, faiz indirimi çağrısı yaparak zayıf enflasyon konusunda ne yapılması gerektiğine ilişkin Fed içerisindeki tartışmaya dahil oldu. Trump'ın faiz indirimi talebinin karşılık bulacağını düşünmek ise tamamen çılgınca değil.

Trump ve Beyaz Saray'ın kıdemli ekonomi danışmanı Larry Kudlow, merkez bankasının politika yönünü değiştirmesi çağrısına ilişkin savunmasını -ABD ekonomisinin hala büyüyor olmasına karşın- sürekli zayıf enflasyon etrafında şekillendiriyor.

Trump, beklentinin üzerinde gelen ABD Mart ayı tarım dışı istihdam raporunun ardından Cuma günkü açıklamasında “Fed faizleri indirmeli. Bizi gerçekten çok yavaşlattılar. Enflasyon yok.” dedi.

Zayıf enflasyonun altını çizen Trump, Fed yetkililerinin nedenini anlamakta zorlandığı hassas bir noktaya dokunmuş oldu.

Enflasyonun cansız seyrini şaşkınlıkla karşılayan para politikası yapıcıları, 2018'deki dört faiz artırımının ardından bir sonraki adımı belirleme konusunda “sabırlı” olabilmelerine ilişkin güçsüz fiyat baskılarını işaret ediyorlar. Fed Başkanı Jerome Powell, yüzde 2'lik enflasyon hedefinin altında geçen yılların ardından Fed'in hedefi “ikna edici şekilde” yakalayamadığını söyledi.

Fed fonlama oranı vadeli kontratlarına göre yatırımcılar da Fed'in faizleri indirmesinin sadece zaman meselesi olduğuna ikna olmuş gibi görünüyor. Bununla birlikte politika yapıcılar henüz faiz indirimi yönünde bir sinyal vermedi. Aksine, birçok yetkilinin görüşü bir sonraki adımın faiz artırımı olacağı yönünde.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Perşembe günkü açıklamasında “Ben faiz indirimine hiçbir zaman 'hiçbir zaman' demem. Ancak şu noktada ben, bu yıl ya da gelecek yıl faiz indirimi öngörmüyorum.” demişti.

REKLAMI KAPAT X