Trump’ın Fed Başkan Adayı : Powell

Okuma Süresi: 2 Dakika
Doviz.com
03.11.2017 11:41

ABD Başkanı Trump, Şubat 2018’de  görev süresi dolacak olan Yellen’in yerine getirmek istediği adayı dün açıkladı.  Sıkı bir Cumhuriyetçi olan Jerome Powell 2012’den bu yana Fed Yönetim Kurulu üyeliğini sürdürüyor. Powell bu göreve Obama tarafından getirilmişti.    

Powell’ın  nasıl bir Fed Başkanı olacağı ile ilgili oldukça farklı görüşler var.  Bazı çevreler Powell’i Trump’ın bugüne kadar yaptığı en iyi seçim olarak yorumlarken bazıları ise  Yellen’in aksine  Powell’ın Fed Başkanı olmak için gerekli eğitim ve deneyimden yoksun olduğu görüşünde birleşiyorlar.  Hemen hemen bütün ABD başkanları gibi Fed’e kendi damgasını vurmak isteyen Trump’ın Yellen’in görev süresini uzatmak yerine Cumhuriyetçi Powell’I aday göstermesi çok şaşırtıcı olmadı.  Fed Başkanına,  ABD Başkanından sonra ülkenin  en güçlü ikinci kişisi gözüyle bakılır ancak ekonomist olmayan Powell’in bu görevi hakkıyla yerine getireceğine dair kuşkular da azımsanacak gibi değil.  Powell son kırk yıldır ekonomist ve akademisyen olmayan ikinci Fed Başkanı olacak.   1978 de bu göreve atanan ve kötü yönetim nedeniyle 1.5 yıl sonra görevden ayrılmak zorunda kalan G. William Miller’de Powell gibi hukuk eğitimi almış bir işadamı ve yatırım bankeriydı.        

Fed Başkanı olarak Powell ‘ın Yellen’in çizgisinden ayrılmayacağı görüşünün çok doğru olmadığını belirten bazı çevreler Powell’in Fed kararlarında her zaman Yellen’le aynı yönde oy kullanmasına rağmen Yellen’den farklı olarak bankalar ve finans kurumlarına yönelik düzenlemelere hiç sıcak bakmadığı  ve ekonominin gidişatına göre gereken zamanda ve oranda faiz  artış  kararlarını alabileceği konusunda pek güven vermediğini belirtiyorlar.

Kişisel serveti 55 milyon dolar olan Powell en zengin Fed Başkanı olarak tarihe geçecek.

REKLAMI KAPAT X