Trump'ın yeni politikaları küresel gıda ticaretini nasıl etkileyecek?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Trump'ın yeni politikaları küresel gıda ticaretini nasıl etkileyecek?
Doviz.com
06.12.2024 11:23

Temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün 11 aylık ihracatı 10,8 milyar dolar olarak açıklandı. TİM Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise Trump döneminin küresel gıda ticaret üzerindeki muhtemel etkilerini değerlendirdi.

Bisküvi, buğday unu, makarna, bitkisel yağlar ile şekerli ve kakaolu ürünler başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün 11 aylık ihracatı 10,8 milyar dolar olarak açıklandı. KG başına ortalama ihracat fiyatlarının yüzde 1,7 yükselerek 0,87 dolar olduğu bu dönemde toplam 12,4 milyon ton ihracat yapıldı. Buğday ununun toplam hububat ihracatı içindeki payı tonaj olarak yüzde 22,6’ya gerilerken, makarna ihracatının sektör genelindeki payı yüzde 10,8’e yükseldi. 11 aylık dönemde Türkiye’nin tarımsal ihracatının yüzde 48,7’sini gerçekleştiren hububatçılar; en fazla Irak, ABD ve Suriye’ye mal sattılar. 

“ABD’ye 11 aylık hububat ihracatımız 583 milyon dolar”

Türkiye’nin hububat ihracatı içinde yüzde 5,4 pay ilk 3’te yer alan ABD’de gündeme gelen tarife uygulamalarını değerlendiren TİM Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Trump döneminin küresel gıda ticaret üzerindeki muhtemel etkilerini şöyle değerlendirdi:

“Dünyanın en büyük ithalatçısı olarak bugüne kadar serbest piyasa ekonomilerinin rol modeli olarak gösterilen ABD’deki uygulamalar, küresel ticaretteki tüm alışkanlıkları değiştirecektir. ABD’nin önemli bir özelliği, gıda maddeleri ve işlenmiş gıda ürünleri ihracatında da ilk sıralarda gelen bir ülke olmasıdır. Gıda alım satımında önemli bir merkez olarak ABD, tarım ürünlerinde önemli tedarikçilerinden Kanada’ya yeni dönemde yüzde 25 düzeyinde gümrük vergisi uygulayacak ve ABD pazarı, dünyadaki tüm gıda ihracatçıları için rekabetin artacağı bir alan olacak. Hububat sektörü olarak ABD’ye ilk 11 ayda 583 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. En fazla şeker ve şeker mamulleri ile pastacılık ürünleri ihraç ettik. Bu performansı yukarı taşımak üzere, Sektör Kurulumuzun üyeleri ABD’nin önde gelen süpermarket zincirleri yetkilileri, toptancıları ve tedarikçilerine yönelik tanıtım faaliyetleri yürütüyor. Birliklerimiz bu yıl Miami’de düzenlenen Americas Food & Beverage Show fuarında, tüm Amerika kıtası ile ticareti artırmanın yollarını aradı. Gıda sektörümüzün farklı bileşenleri de bu yıl New York’ta düzenlenen Summer Fancy Food Fuarı’nda Türkiye’yi temsil etti. Bu fuar esnasında, Ticaret Bakanlığımızın Turquality desteğiyle Turkish Tastes projesi kapsamında gıda sektörümüzün seçkin ürünleri tanıtılmaya devam edildi. Bu girişimlerin de katkısıyla, ABD ile ticaretimizde hububat sektörünün payını artırmak istiyoruz.”

“Yeni siparişlerde ve üretimde artış olan tek sektör gıda”

İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Sektörel PMI anketine göre Kasım ayında, yeni siparişlerin arttığı tek sektörün gıda olduğuna dikkat çeken Tiryakioğlu şunları söyledi:

“ISO verileri, sektörümüzdeki yeni iş hacminin Kasım ayında da güçlü şekilde yükseldiğini, yeni siparişlerde olduğu gibi üretim tarafında da artış görülen tek sektörün gıda olduğunu gösteriyor. Bu olumlu veriyle birlikte, girdi maliyetlerindeki en yüksek artışın da yine gıda imalatında olduğu görülüyor. Hem talep hem de tedarik süreçlerindeki bu hareketliliği dengeli bir şekilde yönetmeye çalışıyoruz. Belirli ürün gruplarındaki fiyatlamalar üzerinde, bölgemizde devam eden savaşların da önemli bir etkisi var. Yurt içi ve yurt dışında firmalarımızı ilgilendiren tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz.”   

REKLAMI KAPAT X