''Trump suikastı için 40 milyon dolar bağış toplandı''

Okuma Süresi: 2 Dakika
''Trump suikastı için 40 milyon dolar bağış toplandı''
Doviz.com
21.07.2025 10:08

İran kökenli olduğu bildirilen “Kanlı Yemin” adlı bir grubun, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın öldürülmesi amacıyla başlattığı bir kitlesel fonlama kampanyasıyla 40 milyon dolar topladığı iddia edildi!

Kampanya, İranlı bazı din adamlarının yayımladığı fetvaların ardından hayata geçirildiği iddia edilirken Trump’ın İran’daki üç nükleer tesise yönelik bombalama emri verdiği açıklamaları sonrasında, birden fazla İranlı din adamı tarafından Trump’ın “Allah’ın düşmanı” olarak ilan edildiği bildirildi.

New York Post’un 19 Temmuz 2025 tarihli haberine göre, “Kanlı Yemin” adlı grup, suikast kampanyasını doğrudan bu fetvalar üzerine başlattı. Grubun internet sitesinde yer alan açıklamada, “Hayatını, İmam Mehdi’nin vekilini tehdit eden militanları ve onların destekçilerini adaletle buluşturacak kişiye ödül vereceğimize söz veriyoruz” ifadelerine yer verildi.

Orta Doğu Medya Araştırma Enstitüsü (MEMRI), grubun İran rejiminin doğrudan etkisi altında faaliyet yürüttüğünü raporladı.

Enstitü analizinde, “Bu bir cihat çağrısıdır; inananları hem paralarını bağışlamaya hem de canlarını feda etmeye davet ederken Trump’a suikast düzenlenmesini dini olarak meşru göstermektedir” değerlendirmesi yapıldı.

MEMRI’ye göre, bu çağrılar sadece dinî kurumlar aracılığıyla değil, aynı zamanda İran toplumunun çeşitli katmanlarında, medya dahil olmak üzere yaygın şekilde dile getirildi.

İran’ın Batı Azerbaycan Eyaleti’nde görev yapan resmî atamalı din adamlarından biri olan Mansour Emami, devlet tarafından yürütülen İslamî Tebliğ Örgütü’nün eyalet direktörü sıfatıyla, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'nın öldürülmesi karşılığında 100 milyar Toman yani yaklaşık 1.14 milyon dolar vaat etti. Emami’nin doğrudan aktardığı cümlede, “Trump’ın başını getiren kişiye 100 milyar Toman vereceğiz” ifadesi dikkat çekti.

Tüm bu gelişmelerin ardından İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, 2025 Temmuz ayında yaptığı Tucker Carlson röportajında, “Bildigim kadarıyla bu şahıslar herhangi bir kişiye, Donald Trump da dâhil olmak üzere, karşı fetva veya dini hüküm yayınlamamışlardır. Bu çağrıların İran hükümeti ya da İran’ın Dini Lideri ile hiçbir ilgisi yoktur” açıklamasını yaptı.

Geçmişteki Suikast Planları ve Adalet Bakanlığı Raporları

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı’nın 2024 yılı raporuna göre, İran’la bağlantılı olduğu öne sürülen bir Pakistan vatandaşı, Trump da dâhil olmak üzere üst düzey bazı Amerikan yetkililerinin öldürülmesi için plan hazırlamakla suçlanmıştı.

CNN’in mahkeme belgelerine dayandırdığı haberinde, sanık Asif Merchant’ın hedefinin, “Pakistan’a ve İslam dünyasına zarar veren” kişileri ortadan kaldırmak olduğu belirtilmişti.

Aynı yıl içerisinde, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan başka bir dosyada, üç Amerikan vatandaşının Trump’a yönelik bir suikast girişimi kapsamında yargılandığı, bu kişilerden birinin iki Yahudi-Amerikan vatandaşı hakkında da keşif yaptığı ve İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan bir yetkilinin kendisine Trump ya da herhangi bir Yahudi Amerikalının öldürülmesi karşılığında 500 bin dolar teklif ettiğini söylediği kayıtlara geçmişti.

REKLAMI KAPAT X