Trump’tan Afrika’ya zeytin dalı, Brezilya’ya gümrük tehdidi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Trump’tan Afrika’ya zeytin dalı, Brezilya’ya gümrük tehdidi
Doviz.com
10.07.2025 06:58

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da ağırladığı Gabon, Gine-Bissau, Liberya, Moritanya ve Senegal liderleriyle gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, gümrük tarifeleri ve ticaret politikalarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Afrika ülkelerine genel olarak olumlu mesajlar veren Trump, bazı bölgelerin ABD’ye yüksek gümrük vergileri uyguladığını ve bu durumun yakında değişeceğini ifade etti.

Toplantının sonunda gazetecilerin yönelttiği tarifelere ilişkin soruları yanıtlayan Trump, gönderilen tarife mektuplarında oranların hangi formülle belirlendiğine dair bir soruya şu şekilde karşılık verdi: “Formül sağduyuya, yıllar boyunca bize nasıl davranıldığına, ticaret açıklarımıza ve ham rakamlara dayalı.” Bu ifadesiyle Trump, ticaret politikalarının matematiksel bir modelden ziyade geçmişe dayalı deneyimlere ve çıkar ilişkilerine göre şekillendiğini açıkça dile getirdi.

Trump, Afrika’dan gelen heyetle dostane ilişkiler vurgusu yaparken, Brezilya’ya yönelik daha net ve sert bir tutum sergiledi. Ticaret politikalarının yeni bir adımı olarak, bugün ya da yarın Brezilya’ya yönelik gümrük vergisi oranlarını açıklayacaklarını söyleyerek, “Brezilya'nın da kendilerine ticaret konusunda iyi davranmadığını” belirtti ve yeni yaptırımların yolda olduğunun sinyalini verdi.

Afrika’daki bazı ülkelerin uyguladığı yüksek gümrük vergilerine dair değerlendirmede bulunan Trump, “Ama bildiğiniz gibi Afrika'nın bazı bölgeleri bize muazzam gümrük vergileri uyguluyor ve onlar bu vergileri düşürecekler. Bunu düşüreceklerini bana zaten bildirdiler. Biz Afrika'ya Çin'den ya da başka herhangi bir yerden çok daha iyi davranıyoruz.” sözleriyle bu ülkelerden olumlu adım beklediğini ima etti.

Uzman Eleştirilerine ve Fed’e Yönelik Yanıt

Tarife politikalarının bazı uzmanlar tarafından enflasyonist olarak nitelendirilmesi üzerine Trump, bu görüşleri reddederek söz konusu çevreleri şu sözlerle hedef aldı: “Bunlar uzmanlar değil, yalan haberler ve Demokratların bir kombinasyonu.” Enflasyonun kontrol altına alındığını ve maliyetleri hemen her alanda düşürdüğünü ifade eden Trump, bu eleştirileri temelsiz bulduğunu vurguladı.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’a yönelik eleştirilerini sürdüren Trump, faiz politikasına dair şu ifadeleri kullandı: “Eğer işini düzgün yapsa faiz oranlarını düşürecek bir Fed Başkanımız var. Ama biz bunla bile başarıyoruz, çok iyi gidiyoruz. Üzerimizde o kadar da büyük bir etkisi yok. Ama bir roket gemisi görmek istiyorsanız, en düşük faiz oranlarına sahip olmalıyız.”

REKLAMI KAPAT X