Trump'tan Hamas’a tehdit: "Rehineler serbest kalmazsa cehennemi görecekler!"

Okuma Süresi: 2 Dakika
Trump'tan Hamas’a tehdit:
Doviz.com
11.02.2025 09:02

Donald Trump, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, Gazze’de tutulan tüm İsrailli rehinelerin en geç 15 Şubat 2025 Cumartesi günü saat 12’ye kadar serbest bırakılmaması halinde, İsrail-Hamas ateşkesinin iptal edilmesi gerektiğini ve "kıyametin kopacağını" ifade etti. Oval Ofis’te gazetecilere konuşan Trump, "Ama benim açımdan, eğer tüm rehineler Cumartesi 12'ye kadar serbest bırakılmazsa -bence bu uygun bir zaman- o zaman her şeyi iptal edin, tüm bahisler kapansın. Sonucunda kıyamet de kopar" ifadelerini kullandı.

Hamas ve İsrail Arasında Gerilim Tırmanıyor

Hamas, İsrail’in ateşkes koşullarını ihlal ettiğini öne sürerek rehinelerin serbest bırakılmasını süresiz olarak ertelediğini açıklarken, İsrail Savunma Bakanı orduya "her türlü senaryoya hazır olun" talimatı verdi. İsrail güvenlik kabinesi, rehinelerin serbest bırakılması sürecindeki duraksama nedeniyle olağanüstü toplantıya çağrıldı. Hamas yetkilileri ise "Kapıyı kapatmadık, ancak İsrail taahhütlerini yerine getirmeli" diyerek diplomasiye açık olduklarını belirtti.

Mısır ve Ürdün’e Yönelik Tehditler

Trump, Gazze’deki 2 milyondan fazla Filistinlinin Mısır ve Ürdün’e yerleştirilmesini içeren planına karşı çıkan bu iki ülkeye yönelik ekonomik yaptırım tehdidinde de bulundu. "Eğer kabul etmezlerse, yardımı kesebilirim" diyerek ABD'nin bölgedeki en önemli müttefiklerine açıkça baskı yaptı. Ancak Ürdün Kralı Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Trump’ın planına karşı çıkmaya devam ediyor.

İsrail İçin Kritik Karar Anı Yaklaşıyor

Ateşkesin devam edip etmeyeceği, rehinelerin serbest bırakılma süreci ve ABD’nin bu sürece olan etkisi büyük tartışmalara yol açıyor. İsrail ordusu, Gazze’deki birliklere tüm izinleri iptal etti ve yeni operasyon hazırlıklarına başladı. Hamas’ın elinde bulunan 33 rehineden 8’inin ölü olduğu belirtilirken, İsrail tarafı 1.900 Filistinli mahkumu serbest bırakmayı kabul etmişti. Trump’ın açıklamalarının ardından bölgede tansiyon daha da yükselirken, dünya liderleri Trump’ın söylemlerinin ateşkesi bozabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

REKLAMI KAPAT X