ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York'ta bulunan İranlı yetkililerle "şartların uygun olması halinde" görüşmek istediği belirtildi. CNN'e konuşan konuya yakın bir ABD'li yetkili, şu aşamada planlanmış herhangi bir görüşme bulunmadığının altını çizdi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York'ta bulunan İranlı yetkililerle "şartların uygun olması halinde" görüşmek istediği belirtildi.
Trump yönetiminin daha önceki açıklamalarında da İran'la görüşmeye açık olduğu ifade edilmişti.
CNN'e konuşan konuya yakın bir ABD'li yetkili, olası temasın doğrudan Trump'ın katılımıyla gerçekleşebileceği gibi, New York'ta kendisine eşlik eden üst düzey danışmanlarından bazılarının da gerçekleştirebileceğini söyledi.
Yönetim içindeki değerlendirmelerde, böyle bir görüşmenin ABD-İran savaşından çıkış yolu bulunmasına gerçekten katkı sağlayıp sağlamayacağı tartışılıyor.
Ayrıca New York'taki İranlı yetkililerin, Tahran'daki nihai karar mercii olarak görülen Ayetullah Mojtaba Khamenei'nin güvenine sahip olup olmadığı konusunda da soru işaretleri bulunduğu aktarılıyor.
İran tarafının olası bir görüşmeye açık olup olmadığı ise henüz net değil.
Pezeşkiyan ve Arakçi New York'ta
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, BM Genel Kurulu için ABD'de bulunan sınırlı İran heyetinde yer alıyor. CNN'in BM toplantıları öncesindeki haberlerinde de İran heyetinin New York'ta bulunduğu ve olası diplomatik temasların yakından izlendiği belirtilmişti.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, şu anda planlanmış bir görüşme olmadığını ancak olumlu bir sonuca ulaşma ihtimali varsa Washington'ın böyle bir temasa açık olduğunu söylemişti.