Trump'tan JPMorgan'a 5 milyar dolarlık tazminat davası

Okuma Süresi: 2 Dakika
Trump'tan JPMorgan'a 5 milyar dolarlık tazminat davası
Doviz.com
23.01.2026 09:17

ABD Başkanı Donald Trump, bankacılık hizmetlerini siyasi gerekçelerle sonlandırdığı iddiasıyla JPMorgan Chase ve bankanın CEO'su Jamie Dimon aleyhine 5 milyar dolarlık tazminat davası açtı.

Miami bölgesindeki mahkemeye iletilen dava dilekçesinde, JPMorgan Chase kurumunun kendi iç etik kurallarına vurgu yapıldı.

Bankanın, Trump ve ona ait bazı iştiraklerin çok sayıda banka hesabını tek taraflı bir kararla, önceden herhangi bir ikazda bulunmadan ya da alternatif bir çözüm yolu sunmadan kapattığı, bu durumun ise etik ilkelerin açık bir ihlali olduğu dile getirildi.

Trump ile şirketlerinin JPMorgan Chase kanalıyla uzun bir zaman dilimi boyunca yüz milyonlarca dolar tutarında finansal işlem gerçekleştirdiği bilgisi paylaşılan dosyada, 19 Şubat 2021 tarihinde hiçbir uyarı veya somut gerekçe sunulmaksızın Trump ve bağlı kuruluşlarına ait belirli hesapların 19 Nisan 2021 tarihi itibarıyla tamamen kapatılacağının tebliğ edildiği vurgulandı.

Siyasi motivasyon iddiası ve hesapların kapatılma süreci

Dava dilekçesinin detaylarında, JPMorgan Chase tarafından alınan bu tek taraflı kararın temelinde siyasi ve sosyal motivasyonların yattığı savunuldu.

Banka yönetiminin, Trump tan ve onun temsil ettiği muhafazakar siyasi düşüncelerden kurumsal olarak uzaklaşma gerekliliği hissettiği ve bu yöndeki düşüncelerle hareket ettiği ileri sürüldü.

Söz konusu hesap kapatma işlemlerinin hem maddi kayıplara hem de ciddi bir itibar zedelenmesine yol açtığı belirtilen hukuki başvuruda, uğranılan zararlar karşılığında en az 5 milyar dolar tutarında bir tazminat ödenmesi istendi.

ABD Başkanı Trump, 17 Ocak tarihinde sosyal medya üzerinden bir paylaşım yaparak, 6 Ocak olaylarının ardından kendisine verilen bankacılık hizmetlerini kestiğini öne sürdüğü JPMorgan Chase kurumuna dava açacağını kamuoyuna önceden duyurmuştu.

REKLAMI KAPAT X