TÜİK, enflasyon sepetini güncelledi: İşte enflasyon hesaplamasına dahil edilen yeni ürünler

Okuma Süresi: 2 Dakika
TÜİK, enflasyon sepetini güncelledi: İşte enflasyon hesaplamasına dahil edilen yeni ürünler
Doviz.com
05.02.2024 12:20

Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyon sepetini güncellediğini duyurdu. İşte 2024 yılında enflasyon hesaplamasına dahil edilen yeni ürünler..

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayı enflasyon verileriyle birlikte enflasyon sepetindeki güncellemelerini de açıkladı.

TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre votka, kadın montu, düğün-nişan ve benzeri toplantılar için salon kirası sepete eklenen ürünler olurken, çocuk ayakkabısı enflasyon hesaplamasından çıkarıldı.

Ayrıca, makarna, süt, sigara,  kadın ayakkabısı, elektrikli süpürge, saklama ve muhafaza malzemeleri, diğer sağlık ürünleri, otomobil (dizel-benzinli), köprü geçiş ücreti, tren ücreti (şehirlerarası), uçak bileti ücreti, sportif faaliyetler için yapılan ödemeler, özel televizyon ve çevrimiçi yayın hizmetleri, magazin ve dergiler ve saat maddeleri altında kapsanan madde çeşitleri ve madde çeşit ağırlıkları da güncellendi.

Konuyla ilgili açıklamada ise şöyle denildi:

"Bu değişikliklerin sebebi, hanehalklarının madde çeşidi düzeyinde değişim gösteren güncel tüketim tercihlerinin TÜFE sepetine yansıtılabilmesidir.

Örneğin; "sigaralar (madde)" için yeni bir ürünün (madde çeşidi) piyasaya girmesi veya yaygın olarak tüketilir hale gelmesi durumunda madde sepetine ‘çeşit’ olarak eklenmesi gerekmektedir. Aynı durum otomobiller için de geçerlidir. Her yıl yeni modellerin piyasaya girmesi ve bazı modellerin üretimine son verilmesi nedeniyle “otomobil (dizel)” ve “otomobil (benzinli)” maddeleri için fiyatı derlenen marka ve modeller (madde çeşidi) güncellenmekte, ayrıca tüketicilerin zaman içinde değişen tercihleri (örneğin; vites türü) de sepette yer alan madde çeşidi tanımlarına ve ağırlıklarına yansıtılmaktadır.

Bu güncellemeler kapsamında örneğin, “elektrikli süpürge” madde başlığı altında akıllı robot süpürge, “saat” madde başlığı altında ise “akıllı saat” 2024 yılında ayrı bir madde çeşidi olarak TÜFE sepetine dahil edilmiştir."

İLGİLİ HABER Enflasyon neden düşmüyor?: Enflasyonu yüksek tutan faktörler Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, enflasyona ilişkin tahminlerini paylaşarak, enflasyonun yüksek kalmasına sebep olan faktörleri açıkladı.
REKLAMI KAPAT X