TÜİK yılın ilk enflasyon rakamını açıkladı!

Okuma Süresi: 1 Dakika
TÜİK yılın ilk enflasyon rakamını açıkladı!
Doviz.com
05.02.2024 10:00

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayına yönelik resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK verilerine göre enflasyon ocak ayında yıllık bazda yüzde 64,86 artış kaydetti. Bu döneme ilişkin piyasaların genel beklentisi ise enflasyonun yüzde 64,52 seviyesinde artış göstereceği yönündeydi.

Kaynak: TÜİK

Aylık bazda beklenti yüzde 6,49 seviyesinde olurken, aylık artış ise yüzde 6,70 olarak kayıtlara geçti. Böylelikle ocakta yıllık enflasyon 14 ayın zirvesine yükseldi. 

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %40,62 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %92,27 ile lokanta ve oteller oldu.

Kaynak: TÜİK

Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %-1,61 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %17,68 ile sağlık oldu.

ENAG ve İTO'nun enflasyon hesabı

Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) hesaplamalarına göre ise enflasyon (E-TÜFE) ocak ayında aylık bazda yüzde 9,38, yıllık bazda ise yüzde 129,11 artış göstermişti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ise perşembe günü İstanbul'da perakende fiyatların ocakta aylık bazda yüzde 6,72, yıllık bazda ise yüzde 76,17 artış kaydettiğini bildirmişti.

İLGİLİ HABER Enflasyon neden düşmüyor?: Enflasyonu yüksek tutan faktörler Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, enflasyona ilişkin tahminlerini paylaşarak, enflasyonun yüksek kalmasına sebep olan faktörleri açıkladı.
Etiketler: TÜİK enflasyon ENAG İTO
REKLAMI KAPAT X