Tüketiciden saklanan detaylara ceza yağdı!

Okuma Süresi: 2 Dakika
Tüketiciden saklanan detaylara ceza yağdı!
Doviz.com
09.07.2025 11:23

Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu, 2025’in ilk yarısında aldatıcı tanıtımlar ve tüketici haklarını ihlal eden uygulamalara karşı yürüttüğü denetimler sonucunda 141 milyon 123 bin 32 liralık idari para cezası verdi. Denetimlerde, bilgi ve tecrübe eksikliğinin istismar edilmesinden ekonomik çıkarların zedelenmesine kadar pek çok unsur mercek altına alındı.

Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre Reklam Kurulu, gıda ve sağlık başta olmak üzere pek çok sektörde tüketiciyi yanıltan içeriklere karşı yürüttüğü çalışmalarda bu yılın ilk 6 ayında toplam 12 bin 499 dosyayı değerlendirdi.

Bu dosyaların 11 bin 657’si, başvuru koşullarına uygun olmama veya mevzuat kapsamına girmeme gerekçeleriyle işleme alınmazken, kalan 842 dosya incelendi ve 838’i karara bağlandı.

Karar süreçlerinde 456 dosya için durdurma cezası, 17 dosya için durdurma ve erişim engeli, 2 dosya için düzeltme kararı alındı. 225 dosya hem para cezası hem durdurma ile sonuçlanırken, 13 dosyada bu yaptırımlara erişim engeli de eklendi.

Toplamda 141 milyon 123 bin 32 liralık para cezası ilgililere uygulandı.

Elektrikli Araçlar ve Dijital Platformlar Mercek Altında

Reklam Kurulu’nun 2025 yılı odak alanlarının başında, elektrikli araçların menzil bilgileri üzerinden yapılan tanıtımlar geldi.

Bu alanda tüketici beklentilerini karşılamayan, yanıltıcı bilgi içeren içeriklere yönelik sıkı denetimler yapılırken, medya içerik sağlayan dijital platformlarda kullanıcıların abonelik süreçlerini zorlaştıran karanlık ticari tasarım uygulamaları da takibe alındı.

Kurul, özellikle abonelik iptallerinin gizlenmesi ya da karmaşıklaştırılması gibi kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen uygulamaları yakın takibe aldı.

Tüketiciye Uyarı: Satıcıyı Araştırmadan Alışveriş Yapmayın

Bakanlık yetkilileri, vatandaşların alışveriş öncesi satıcı hakkında mutlaka kısa bir araştırma yapmaları gerektiğini vurgularken, “Satıcı veya sağlayıcının ayrıntılı bilgilerinin olup olmadığı, hakkındaki şikayetler ve bunlara ilişkin müşteri destek planları olup olmadığının incelenmesi gerekiyor” uyarısında bulundu.

Kullanıcılar, sahte site riskine karşı site bağlantılarını kontrol etmeye davet edilirken, SSL sertifikası, 3D güvenlik ve sanal kartla ödeme gibi güvenlik unsurlarının önemine dikkat çekildi.

Ayrıca, “Ödeme yapmadan önce tüketiciye iletilmesi gereken ön bilgilerin ayrıntılı şekilde okunması da yaşanabilecek sorunların önüne geçilmesi bakımından önem taşıyor” ifadeleriyle bilinçli alışveriş çağrısı yapıldı.

REKLAMI KAPAT X