İnternette giderek artan 'evde tütün sarma' ilanları sonrası Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, vatandaşların kişisel bilgilerinin para aklama amacıyla kullanıldığını belirterek, "Bu işleri yaparak hem suçlu hem de dolandırıcıların mağduru olmayın" uyarısında bulundu.
Eurostat tarafından aktarılan son veri seti olan 2019 yılına ilişkin rakamlar, Türkiye’de 15 yaş üstü nüfusun yüzde 27,3’ünün sigara kullandığını, bir paketten fazla sigara içenlerin oranının yüzde 14,8, bir paketten az sigara içenlerin oranının ise yüzde 12,5 olduğunu gösterdi.
İlgili rapora göre Avrupa ülkelerinde en fazla sigara içilen ülke yüzde 29 ile Bulgaristan olurken, AB ülkelerinde sigara kullanma ortalaması ise yüzde 18,4 seviyesinde ölçüldü.
Kaynak: Eurostat
Türkiye’de ise son zamanlarda artan sigara fiyatları yasal olmamasına rağmen açık tütüne ve bandrolsüz sigaraya talebin artmasına neden oldu.
Ticaret Bakanlığı verilerine göre de 2018'de 33 bin 369 ton olan gümrüklerde el konulan tütün miktarı, bu yıl ocak- ağustos döneminde 100 bin 393 tona yükseldi.
Gümrük Muhafaza ekipleri aynı dönemde 247 milyon 880 bin 943 lira değerinde sigara, puro, tütün, sigara kağıdı ve fitrenin kaçak yollarla ülkeye girişini engelledi.
Ancak tüm girişimlere rağmen dükkanlarda genellikle makine ya da paket başı ücretle kadınlar tarafından elle sarılan açık sigaraların sayısında artış yaşandı.
Bu artışa paralel olarak, “evde tütün sarma” ilanların sayısının da arttığını belirten Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz ise konuya ilişkin uyarıda bulundu.
Buna göre bu işlerde çalışanların ücretlerinin ödenmediğini ya da kişisel bilgilerinin para aklamak için hedefe alındığını belirten Gündüz, "İlanlara başvuran kişiler, kötü niyetli kişilerin başlangıç ücreti olarak talep ettikleri parayı gönderiyor veya sardıkları paketlerin ücretlerinin ödenmemesiyle mağdur oluyor. Bazı dolandırıcılar da banka aracılığıyla hesap numarasına gönderdikleri düşük miktardaki paranın ardından, mağdurların kişisel bilgilerini elde ederek para aklama amaçlarıyla kullanıyor.” ifadelerini kullandı.
Ek gelir sağlama amacıyla bu ilanlara itibar edildiğini de belirten Gündüz, “Bu işi yaparak hem suçlu hem de dolandırıcıların mağduru olmayın. Tütün sarma işi, bir suçtur. 3-5 yıl hapis cezası var" uyarısında bulundu.
Tütün sektörü Maliye’nin de takibinde
Hazine ve Maliye Bakanlığı ise son olarak kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmaları kapsamında, sigara ve makaron üreticisi 23 firmanın 8 ilde bulunan 26 adresinde eş zamanlı fiili sayım yapmıştı.
Risk değerlendirmesi sonucunda ilk etapta İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu 8 ilde 23 sigara ve makaron üreticisi firmanın 26 ayrı adresi tespit edilmiş, bu firmaların aynı zamanda yüksek maliyetleri olmasına rağmen hasılat beyanlarının olmadığı veya düşük olduğu belirlenmişti.