HaberTürk'ten Güntay Şimşek'in köşesinden duyurduğu haberde, yerli kart TROY'un kullanımına Türk Hava Yolları'nın da başladığı belirtildi.
Konuyla ilgili olarak THY'den müşterilerine şu şekilde bilgilendirme mesajı iletildi
''“TK Cüzdan ile bilet ödemelerinde TROY kart kullan, yüzde 5 TK Para kazan! Biletinizi alırken, TK Cüzdan’a para yükle ve öde seçeneğini seçerek TROY kartla ödemesini yaptığınız uçuşlarda yüzde 5 oranında TK Para kazanabilirsiniz. Biletinizi 20 Kasım 2024 - 31 Mart 2025 tarihleri arasında alın, 20 Kasım 2024 - 20 Mart 2026 döneminde seyahatin keyfine varın!”
Güntay Şimşek ise köşesinde şu satırlara yer verdi;
''Yaklaşık bir yıl önce; 19 Ocak 2023’te Türkiye’nin ödeme sistemi TROY’un kullanımında neden Türk Hava Yollarının (THY) olmadığını gündeme taşımıştım. Geçtiğimiz hafta bu konuda THY’den beklediğim TROY adımının ilk işareti geldi.
THY’nin bu TROY adımını büyütmesini umuyorum. TROY kartı kullanımını teşvik eden THY’den TROY kartı kullanan THY’ye terfi etmelerini bekliyorum. Ancak ülkemizde ciddi bir milli teknolojiye ve ürünlerine karşı bürokrasi de direnç var. Örnek Ziraat Bankası. TROY kartını tanıtımı yapıp, kullanım ağını genişletmesini beklediğimiz kamu bankaları halen daha Master Card ve diğerlerinin reklamını yapmakta beis görmüyorlar.
Yasak savma kabilinden de Ziraat Bankası sisteminde “Kampüs Kamp” kartı kullanacaklara TROY’u tavsiye ediyor. Ama banka kartı olarak. Master gibi TROY reklamını da yapmıyor. Aynı Ziraat Bankası, Messi ile Master Card’ın reklamını her platformda kullanıyor. Böyle yerli ve millilik mi olur?
Ayrıca THY’nin de Miles&Smiles programı üzerinden iş birliği yaptığı Garanti, Kuveytürk ve QNB gibi bankaların kredi kartı olarak TROY’u seçenekler arasına sokması için baskı yapması gerekir. Hatta THY olarak kendileri de TROY kart çıkarabilirler. ABD’de United’ı teknoloji konularında örnek alan THY’nin kendi adına kredi kartı çıkarma konusunda bir araştırma yapması iyi olur.
Daha önce de yazmıştım. THY, kendi adına kredi kartı çıkarmak için “bankacılık lisansı gerekiyor” diye bir gerekçe ileri sürebilirler. Fakat uygun bir bankayla anlaşıp, bu meseleyi rahatlıkla çözebilirler. Hatta böylece yüksek bir gelir kaynağı da oluşturabilirler. Böylece müşteri bilgileri kendilerinde kalır. Günümüzde bu datalar (veriler) çok kıymetli. Maddi kaynak demek.
Bu konuda TROY yönetimine de iş düşüyor. Kötü bir kamu mantığıyla TROY gibi her şeyi tam ve güzel olan bir ürün yönetilemez. Tanıtımlara önem vermeleri, kullanım ağlarını genişletmeleri gerekir. Hazır Rekabet Kurumu da yabancı ödeme sistemleri ve kartlar için inceleme başlatmışken daha etkin bir TROY’un sahada olması gerekir.
Her şeyi ile bizim olan, ismini de bu topraklardan alan TROY, Bankalararası Kart Merkezi A.Ş (BKM) tarafından kuruldu ve işletiliyor. Ancak 2016’dan bu yana faaliyette olmasına rağmen henüz etkin bir varlık gösterebilmiş değil. Kamu bankalarına gidip TROY kart talep edenlere bile rahatlıkla “yok” denebiliyor.
TROY daha iyi yerlere gelebilir…''
TROY kredi kartını sunan bankalar arasında Akbank, Albaraka Türk, Alternatif Bank, Anadolubank, DenizBank, Emlak Katılım, Garanti BBVA, Halkbank, ING, Kuveyt Türk, Odeabank, Şekerbank, QNB, TEB, Türkiye Finans, Türkiye İş Bankası, VakıfBank, Vakıf Katılım, Yapı Kredi, Ziraat Bankası bulunuyor.
TROY'un banka kartını sunan bankalar ise Akbank, Aktif Bank, Albaraka Türk, Anadolubank, Dünya Katılım, Emlak Katılım, Garanti BBVA, Halkbank, ING, Kuveyt Türk, PTT, Şekerbank, QNB, TEB, Türkiye Finans, Türkiye İş Bankası, VakıfBank, Vakıf Katılım, Yapı Kredi, Ziraat Bankası.