TÜRK-İŞ asgari ücret komisyonu için yeni bir oluşuma gidiyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
TÜRK-İŞ asgari ücret komisyonu için yeni bir oluşuma gidiyor
Doviz.com
16.10.2023 16:34

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Türkiye'de şimdiye kadar hiç kurulmadık bir şekilde asgari ücret komisyonunu kuracaklarını belirterek, asgari ücrette işçilerin temsili için komisyon üyelerinin işçilerden oluşması gerektiğini söyledi.

Tekgıda-İş Sendikası Kocaeli İl Temsilciliğini ziyaretinde basın toplantısı düzenleyen Atalay, çalışma hayatındaki sorunların kılıf değiştirerek de olsa devam ettiğini belirtti.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, sendikaların ancak aynı amaca hizmet ettiği sürece başarıya ulaşabileceğini belirterek, "Belki Türkiye'de şimdiye kadar hiç kurmadığımız şekilde komisyon kuracağız." dedi.

Atalay ayrıca çalışma hayatında siyasi görüşler farklı olsa da herkesin emekten yana tavır alma mecburiyeti bulunduğunu vurgulayarak, "Özellikle biz kendimizi sorgulayalım. Biz işçiler, sendikalar, ne zaman kayıkta küreği aynı istikamette çekersek başarıya ulaşırız ama birimiz A'ya birimiz B'ye gittiğimiz müddetçe sermaye, patronlar bizi kullanmaya devam eder." değerlendirmesinde bulundu.

“Asgari Ücret Komisyonu’nda 2 erkek 2 kadın olacak"

Geçici işçilerin sorununu anlattıklarını, taşeron sorununu da anlatmaya devam ettiklerini vurgulayan Atalay, asgari ücretle ilgili görüşmelerin de başlayacağını anımsatarak, şunları söyledi:

"Kasımın 20'sinden sonra komisyonu kurarız. Bu masada asgari ücretli otursun, biz oturmayalım. Asgari ücreti 20 senedir anlatıyorum. Sendikalarda asgari ücretli işçi yok. Sendikanın olduğu yerde aile yardımı, ikramiye, servis, yemek olur.

8 milyon işçi, sanki bizim üyemiz, ailemizin parçası gibi gayret sarf ediyoruz. Allah nasip ederse 20 Kasım’dan sonra yeni asgari ücret komisyonunu kuracağız. Belki Türkiye'de şimdiye kadar hiç kurmadığımız şekilde komisyon kuracağız. 2 kadın, 2 erkek olacak komisyonda. Yani ne olması gerekiyorsa orada oturanlar karar verecekler. Sendikacılar da onlara uyacaklar."

Asgari ücrette tahminler ne yönde?

Sabah'ın haberine göre, emekli zammı öncesinde ilk düzenleme asgari ücrette olacak. Buna göre işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayında toplanacak.

3 başlık belirleyecek

İlgili habere göre yeni asgari ücret belirlenirken 6 aylık enflasyon rakamları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın işçi, işveren ve toplumda gerçekleştireceği anket çalışmaları ve memur zam oranı referans olacak.

6 aylık enflasyon rakamları ve memur zam beklentileri dikkate alındığında yüzde 39,61 ve yüzde 51,46 oranı yeni asgari ücret için zam müzakereleri olarak masada yer alacak. Kabaca yeni asgari ücret, yüzde 40, 45 ve 50 formülleri üzerinde şekillenecek.

Asgari ücret zammında bu 3 senaryoya göre rakamlar ise şöyle hesaplandı:

Zam oranı yüzde 40 olursa asgari ücret 15 bin 962 lira 80 kuruş,

Zam oranı yüzde 45 olursa asgari ücret 16 bin 532 lira 90 kuruş,

Zam oranı yüzde 50 olursa asgari ücret 17 bin 103 lira.

İLGİLİ MAKALE Asgari ücret nedir? Nasıl belirlenir? Asgari ücret nedir? Nasıl belirlenir?
REKLAMI KAPAT X