Türk-İş duyurdu: Açlık ve yoksulluk sınırı belli oldu

Okuma Süresi: 3 Dakika
Türk-İş duyurdu: Açlık ve yoksulluk sınırı belli oldu
Doviz.com
29.04.2023 10:12

Türk-İş, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 10.135 TL, yoksulluk sınırının ise 33.014 TL olduğunu duyurdu.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) 2023 Nisan’a ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı.

Buna göre; Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 9.591,13 TL'den 10.135,50 TL’ye çıktı.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 31.241,47 TL'den 33.014,66 TL’ye yükseldi.

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 13.167,15 TL oldu.

Kaynak: Türk-İş

Mutfak enflasyonu

Araştırma sonucuna göre ayrıca Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 5,67 oranında gerçekleşti.

Dört aylık değişim oranı yüzde 24,65 olarak tespit edilirken, son on iki ay itibarıyla değişim oranı yüzde 90,38, 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı yüzde 115,74 olarak hesaplandı.

Açıklamada bazı ürünlerin fiyat değişimleri ile ilgili ise şu bilgiler verildi:

"Süt, yoğurt, peynir grubunda;

Süt ve yoğurt fiyatları sınırlı düzeyde azalırken, peynir fiyatı biraz artmıştır.

Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grupta;

Bu gruptaki tüm hayvansal protein kaynaklarında yüksek fiyat artışı yaşadı. Ortalamada ilk kez balık 140 TL’yi, dana eti 300 TL’yi, kuzu eti ise 350 TL’yi geçerek rekor kırdı, yumurtanın tanesi 3,5 TL’ye dayandı. Bir ayda balık, kuzu, dana, tavuk, yumurta fiyatı sırasıyla %9, %21, %25, %11, %3 zamlandı. 15 Nisan’da başlayan açık deniz av yasaklarının başlamasıyla tezgâhlarda balık çeşitliliği azaldı. Yeşil mercimek değişmezken kırmızı mercimeğin ortalama kilogram fiyatı %5 geriledi. Nohudun fiyatı sınırlı düzeyde düşerken kuru fasulyenin fiyatı %3, yağlı tohumların %8 oranında arttı.

Ekmek ve tahıllar grubunda;

Bir ayda pirinç ve un fiyatlarında sınırlı düzeyde artış gözlemlendi. Bulgur %4, makarna %5 zamlandı. İrmik fiyatı %4 düştü. Ramazan ayı sonrası, Ankara’da ekmek fiyatı bu ay değişmedi.

Taze sebze-meyve grubunda;

Semt pazarlarında yeşil soğan, kıvırcık gibi salata yeşilliklerinin ve pırasa, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları sırasıyla %20, %15 arttı. Gıda sepetinde bu ayın zam bökesi %40’lık artışla 30 TL’ye kadar çıkan kuru soğan olurken onu vatandaşın karnını doyurabilmek için tercih ettiği en temel besinlerden olan % 33 ile patates izledi. Örtü altı sebzelerden patlıcan, kabak, domates ve salatalık fiyatları düşerken biber zamlandı. Fasulye ortalama 33 TL’den semt pazarlarında kendisine yer bulurken bakla ve bezelye fiyatları geriledi. Balkabağı ve limon bu ayda da zamlandı. Kış meyvelerinden mandalina ve greyfurt tezgâhları terk ederken portakal fiyatı değişmedi, armut fiyatı düştü. Geçen ay en az 40 TL’den pazarlarda satılmaya başlayan çilek bu ay 20 TL’ye kadar geriledi. Erik, yenidünya, çağla gibi yeni yaz meyveleri ortalama 45 TL’den satılmaya başladılar. Yerli muzun fiyatı 25 TL’ye kadar yükselirken ithal muz çok yüksek fiyatı sebebiyle alışverişlerde görücüye çıkamadı. Ortalama sebze (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık vb. salata yeşillikleri dâhil değildir) kg fiyatı 20,26 TL, ortalama meyve kg fiyatı 19,02 TL oldu. Hesaplamada 26’sı sebze ve 6’sı meyve olmak üzere toplam 32 üründeki fiyat değişimi dikkate alındı. Ortalama meyve-sebze kg fiyatı bu ay 18,65 TL olarak tespit edildi (Ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık gibi salata yeşillikleri bu hesaplamada “Ortalama Meyve-Sebze Fiyatı”na dâhil edilmektedir).

Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta;

Son bir ayda ortalama ayçiçek yağı, tereyağı, margarin ve zeytinyağı fiyatları sabit kaldı.

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden

Tuz hafif düzeyde; yeşil zeytin %4, pekmez %6 zamlandı. Siyah zeytin, çay, reçel fiyatları düşük seviyede; bal %4, salça %5 geriledi.  Ihlamur, şeker ve baharat fiyatları sabit kaldı."

REKLAMI KAPAT X