TÜRKBESD: İç piyasanın dinamizmi için kredi kartı taksitlendirmesi önemli

Okuma Süresi: 3 Dakika
TÜRKBESD: İç piyasanın dinamizmi için kredi kartı taksitlendirmesi önemli
Doviz.com
01.03.2024 16:27

Beyaz eşya sektörü, iç pazardan aldığı güçle 2024 yılına istikrarlı bir giriş yaparken, TÜRKBESD ise iç piyasanın dinamizminin sürmesi için kredi kartı taksitlendirmesinin önemine dikkati çekti.

TÜRKBESD’in paylaştığı rapora göre 2024 yılı Ocak ayı ihracatı bir önceki döneme kıyasla %2 azalma gösterirken, ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satışlar %5 oranında arttı.

2023 yılı aynı dönemine bakıldığında ise ihracattaki düşüş bir önceki yıla kıyasla %10 oranında gerçekleşmişti. Üretim adedi 2.519.175 adet ile geçen yılın ocak ayına kıyasla %3 oranında yükselirken, 6 ana ürünün iç pazardaki satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla %22 oranında artış gösterdi. Bu veriler ışığında iç pazar ise beyaz eşya sektörünün bel kemiği olmayı sürdürdü.

“Panik alışveriş” enflasyonu tetikleme riski taşıyor

Kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, taksit imkanının kaldırılması, kredi komisyon oranlarının yükseltilmesi gibi uygulamaların giderek daha da sıkılaştırılacağı endişesi ile kısa vadede tüketicilerin “panik alışveriş” yapmasına ve enflasyonun tetiklenmesine neden olabiliyor. Beyaz eşyaların hali hazırda tabi olduğu 9 taksit limitinin daha da azalmasının tüketici cephesine olumsuz yansıması söz konusu. Fiyatların hane halkı gelirinden daha hızlı artıyor olması sebebiyle, alışverişin temel unsuru olan kredi kartı taksit imkanının fiilen kullanılamaz hale gelmesi, orta vadede tüketimin yüksek oranda kesilerek pazarın daralmasına yol açacağı ön görülüyor. Bu durum 2023’te ihracatta karşılaşılan zorlukları iç piyasanın gücüyle telafi eden beyaz eşya sektörü için üretim ve istihdam yapısının bozulmasını gündeme getiriyor.

Küresel konjonktür bağlamında 2024 için ihracat kanallarında önemli bir açılım beklenmezken yüksek ihracat hedeflerine karşılık küresel pazarlarda yoğun rekabetle mücadele eden Türkiye beyaz eşya sanayisi ülkedeki maliyet baskısıyla karşı karşıya kalıyor. Sektör, geri kazanım katılım payı (GEKAP) uygulaması kapsamında da ödeme ve beyan yükümlülüklerine tabi. GEKAP tutarlarının son bir yıl içinde %200 oranında artış olması sektörde birim maliyetlerini artırırken gerek enflasyon gerek ihracat rekabetçiliği anlamında olumsuzluklara yol açıyor.

Yeni teşvikler bekleniyor

Bu gelişmeler ışığında sektör, iç pazarın canlılığını korumak ve büyümeyi desteklemek adına yeni düzenlemeler ve teşviklerin hayata geçirilmesini bekliyor. 2024 yılı için de küresel risklerin değişmeyeceği öngörüsü ile iç satışların son derece önemli olduğuna dikkat çeken TÜRKBESD, kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, GEKAP ve diğer vergisel düzenlemeler gibi uygulamaların iç pazarın canlılığını olumsuz etkilemesinden ve sektörün büyüme potansiyelini kısıtlamasından endişe duyuyor. Dernek bu doğrultuda, iç pazardaki hareketliliğin devamı için kredi kartı taksit sayılarının artırılması gibi adımların atılmasını, bu sayede tüketicilerin satın alma gücünün artırılarak piyasaya olumlu hareketlilik kazandırılmasını bekliyor.

Avrupa’nın en büyük üretim üssü

Türkiye Beyaz Eşya Sektörü, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük üretim üssü olarak öne çıkıyor. Sektör, 60 bini doğrudan olmak üzere, toplamda 600 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yıllık 32,3 milyon adetlik üretim ve 23 milyon adetlik ihracat kapasitesiyle beyaz eşya sanayi, küresel pazarda önemli bir oyuncu olma özelliğini koruyor.

İLGİLİ HABER Kredi kartı düzenlemesine yönelik "kademeli geçiş" önerisi Kredi kartlarına ilişkin düzenleme konusunda akademisyenler ve tüketici dernekleri, "kademeli geçiş" önerisinde bulundu.
REKLAMI KAPAT X