Türkiye 13'üncü Cumhurbaşkanı için oyunu kullandı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Türkiye 13'üncü Cumhurbaşkanı için oyunu kullandı
Doviz.com
15.05.2023 08:03

YSK Başkanı Ahmet Yener, “Saat 02:25 itibarıyla toplam sandık oranlarında açılma oranları yüzde 91,93 olup yurt içi sandıklarda açılma oranı 94,8 yurt dışı sandık açılma oranları ise 36,5’tir. Bu verilere göre Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,49, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,79, Sinan Oğan yüzde 5,29, Muharrem İnce yüzde 0,43 oy oranına sahiptir” dedi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilleri seçiminin oy oranlarına dair açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın 49,49 oy oranı olduğunu söyleyen Yener, bir diğer aday olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranının yüzde 44,79 olduğunu açıkladı.

Yener, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Saat 02.25 itibarıyla toplam sandık oranlarında açılma oranları yüzde 91,93 olup yurt içi sandıklarda açılma oranı 94,68 yurt dışı sandık açılma oranları ise 36,85’tir. Bu verilere göre, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,49, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,79, Sinan Oğan yüzde 5,29, Muharrem İnce yüzde 0,43 oy oranına sahiptir. Ayrıca milletvekili seçimlerinde ise şuan itibarı ile yüzde 7’lik ülke barajını geçen siyasi partilerimiz; Cumhur İttifakı’nda Adalet ve Kalkınma Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Yeniden Refah Partisi ve Büyük Birlik Partisi. Millet İttifakı’nda Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti. Emek ve Özgürlük İttifakı’nda Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve Türkiye İşçi Partisi’dir. Kamuoyunu duyurulur.”

Erdoğan'ın açıklaması

Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerle ilgili şunları kaydetti:

 “Ülkemiz 14 Mayıs seçimleriyle bir demokrasi şölenini daha alnının akıyla tamamlamıştır. Henüz kesin sonuçlar belli olmamakla beraber açık ara önde bulunuyoruz. Hem yurt içi oyların gayri resmi sonuçlarının belli olmasını hem yurt dışı oyların sayımının biraz daha vakit alacağı anlaşılıyor.”

Tarihin en yüksek katılımla tamamlanan seçimlerinden biri olduğunu da söyleyen Erdoğan, “Kardeşlerim bu gerçeği seçimlere katılım oranının rekoruyla gösterdik dünyada benzeri yok. Tarihimizin en yüksek katılımlı seçimlerinden birini yaşadık. Bu gerçeği milletimizin tercihini huzur içinde sandığa yansıtmasıyla gösterdik. Kayda değer hiçbir üzüntü ve bir hadise yaşamadan bu seçimi tamamladık.

Seçim sistemimizin yüzde elli artı bir oy sınırı sebebiyle Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda bitip bitmediğini henüz bilmiyoruz. Eğer milletimizin kararı cumhurbaşkanı seçiminin tamamlandığını gösteriyorsa zaten mesele yok. Şayet milletimiz tercihini seçimini ikinci tura kalmasından yana yaptıysa onun da başımızın üstünde yeri var. Biz yüzde ellinin üzerinde bir oy oranıyla bu turu bitireceğimize inanıyoruz."

Kılıçdaroğlu'nun açıklaması

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile beraber CHP Genel Merkezi’nde açıklamada bulundu.

Kılıçdaroğlu, “Katılım oranının yüzde 90’a yaklaşması memnuniyet vericidir. Erdoğan beklediği sonucu alamamıştır. Seçim balkonda kazanılmaz. Veriler akmaya devam ediyor. Milletimiz ikinci tur diyorsa tamam. Bu seçimi ikinci turda kazanacağız. Bunu herkes bilsin. Geçici sonuçlar şunu göstermiştir ki Erdoğan toplumdan beklediği güven oyunu alamamıştır. Toplumdaki değişim talebi yüzde 50’nin üzerindedir. AK Parti’deki oy kaybını da bu gerçek göstermektedir.

Biz önümüzdeki 15 gün boyunca Türkiye için, milletimizle beraber bu ülkeye hakkı, hukuku ve adaleti getirmek için her türlü mücadeleyi yapacağız. Halkımız emin olsun, mutlaka ama mutlaka kazanacağız ve bu ülkeye demokrasiyi getireceğiz" açıklamasında bulundu.

Oğan'ın açıklaması

Cumhurbaşkanı Seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATA İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan ise "Önümüzdeki 14 günlük süre içinde üzerimize düşeni yapacağız. Milletimiz müsterih olsun. Türkiye'nin krize düşmesine müsaade etmeyeceğiz" dedi.

REKLAMI KAPAT X