Türkiye'de otomobiller ne zaman daha akıllı hale gelecek?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Türkiye'de otomobiller ne zaman daha akıllı hale gelecek?
Doviz.com
11.03.2024 16:46

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, akıllı otomobillerin geleceğine ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci’nin paylaşımına göre Türkiye’de 2018’den sonra katma değerli servislerin (veri) kullanımına BTK tarafından izin verilmiyordu. Ancak, bir süre önce BTK'nin şartları hafifletmesiyle birlikte markalar tek tek başvurup, katma değerli hizmetleri kademeli olarak açtırmaya başladı.

Buna göre Türkiye'de yeni modellerinde bu hizmetleri devreye açacak markalar, daha sonra geriye gidip 2. el modellerde bu hizmeti devreye alacak. Peki, markaların bu konudaki son çalışmaları ne durumda? İşte Özpeynirci’nin konuyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımın tamamı:

“Çok fazla soru ve eleştiri var, o yüzden tek tek anlatayım;

⚫Önce bilmeyenler için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) kararıyla Nisan 2018’den itibaren Türkiye'de otomobillerde katma değerli hizmetler yani internetle bağlantılı (online) servisler kullanılamıyor.

⚫Sebebi BTK'nın otomobillerdeki tüm verilerin Türkiye'de kurulacak yerleşik sunucularda depolanmasını istemesiydi.

⚫Böylesine büyük bir datanın sunucuyla deponlanması pek mümkün olmadığı için o tarihten itibaren satılan tüm otomobillerdeki bağlantılı hizmetler kapatıldı, internet erişimi kesidi.

⚫Ancak bir süre önce BTK'nın şartları hafifletmesiyle birlikte markalar tek tek başvurup, onay alıp, katma değerli hizmetleri kademeli olarak açtırmaya başladı.

⚫Ama öyle bir tuşla otomobillerdeki tüm bağlantılı servisler açılamadığı için, bu süreç model başına 2-3 ayı bulabiliyormuş. Her model için fabrikada sistemler tek tek açıldığı için, bağlantılı hizmetler kademeli olarak devreye girecekmiş.

⚫Markalar önce sırayla yeni modellerinde bu hizmetleri devreye açacak, daha sonra geriye gidip 2. el modellerde devreye sokacak.

Bu sayede otomobilden internetle bağlanabilen tüm özellikler kullanılabilecek.

Markalar hakkında;

📌Volvo'nun 2023 model yılı ve sonrası modellerinde bu servisler açılmaya başlarken,

📌Mercedes hazirandan ayından itibaren önce yeni modellerinde ardından 2.ellerde kademele olarak devreye sokacağını açıkladı.

📌BMW ve MINI modellerinde ise nisan ayından itibaren kademeli olarak devreye girecek. Geçmişe dönük modellerde ise uygunluk durumuna göre devreye sokulacak.”

İLGİLİ HABER Otomotivde yılın iki aylık karnesi belli oldu Otomotivde traktör dışında toplam üretim, yılın ilk iki aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artışla 241 bin 861 adet olarak gerçekleşti.
REKLAMI KAPAT X