Türkiye’de satılan otomatik vitesli en ucuz 5 araç

Okuma Süresi: 2 Dakika
Türkiye’de satılan otomatik vitesli en ucuz 5 araç
Doviz.com
14.02.2024 17:33

Otomatik vitesli araçlar, kullanım kolaylığı sebebiyle son yıllarda en çok tercih edilen araç gruplarından biri oldu. Peki, Türkiye’de satılan en uygun otomatik vitesli araçlar hangileri? İşte en uygun 5 araç..

Türkiye'de 2023 yılının Aralık ayı itibarıyla trafikteki araç sayısı 28 milyonu aştı. Bu taşıtların %53’ünü otomobiller oluştururken, otomobiller içerisinde ise sürüş kolaylığı sebebiyle otomatik vitesli araçlar öne çıkmaya başladı.

Özellikle yoğun trafik olan bölgelerde yaşayan insanlar, panik durumu yaratmadan kolay kontrol olanağını sunan bu araçlar sayesinde sadece yola odaklanılan bir yolculuk deneyimi yaşayabiliyor.

Bu durum ise bu araçlara olan ilginin de artmasına yol açıyor. Bu kapsamda Hürriyet'in derlediği listeye göre ülkemizde satılan en ucuz otomatik vitesli otomobiller şöyle sıralanıyor:

📌 Hyundai i10 1.0 MPI 67 PS - 830.000 TL

📌 Kia Picanto 1.0L 67 PS - 838.000 TL

📌 Toyota 1.5 Multidrive S 125 HP - 1.035.000 TL

📌 Volkswagen Polo 1.0 TSI 95 PS DSG - 1.220.000 TL

📌 Nissan Juke 1.0 DIG-T 115ps DCT - 1.310.000 TL

Otomatik vitesli araçlarda dikkat edilmesi gereken unsurlar

Otomatik vitesli araçlar sağladığı kullanım kolaylığının yanında bazı riskleri de bünyesinde barındırıyor. Buna göre otomatik vitesli araçlarda ani hızlanmalar, sert gaz tepkileri, vites konumunu çok hızlı değiştirme, P konumuna attıktan sonra freni bırakıp tüm yükü şanzımana bindirme, sürekli yüksek devirlerde kullanmadan dolayı balata ve yağ ısınması, şanzıman yağını hiç değiştirmeden yıllarca kullanmak gibi birçok olumsuzluk örnek, araçların ömrünün kısalmasına yol açabiliyor. Bu sebeple uzmanlar da otomatik vites araca sahip bir bireyin bu konulara karşı dikkatli davranması gerektiğini söylüyor.

Otomatik mi manuel mi daha az yakar?

Uzun yıllardan bu yana düz vites otomobillerin ekonomik açıdan otomatik vitesin bir adım önünde olduğu biliniyordu. Bu da otomatik vitesli araçların çalışma ya da devir değiştirme esnasında çok daha yüksek oranda motor gücüne gereksinimi olmasına bağlanıyordu ancak günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle mühendislik de gelişti ve piyasada, manuel otomobilden daha az yakan otomatik vitesli araçlar satılmaya başlandı.

Dolayısıyla artık yakıt tüketimi, aracın yalnızca otomatik ya da manuel olmasıyla değil, motor özellikleriyle de doğrudan ilintili. 

İLGİLİ HABER İkinci elde en hızlı satılan otomobil markası belli oldu İkinci el online oto pazarında ocak ayında en hızlı satılan araç markası belli oldu.
REKLAMI KAPAT X