Türkiye'de trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı rekor kırdı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Türkiye'de trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı rekor kırdı
Doviz.com
22.12.2023 14:58

Artan kurye hizmetleri ile kullanıcısına zaman ve yakıttan sağladığı tasarrufun etkisiyle motosiklet kullanımı ülke genelinde yaygınlaşırken, trafiğe kayıtlı motosiklet sayısının da ilk kez 5 milyonu geçtiği görüldü.

TÜİK verilerinden derlenen bilgilere göre ülkede ocak-kasım döneminde 880 bin 988 motosikletin trafiğe kaydı yapıldı.

Yılın ilk ayında 40 bin 581 motosikletin trafiğe kaydı yapılırken bu sayı şubatta yılın en düşük seviyesi olan 36 bin 720'ye geriledi. Takip eden aylarda trafiğe kayıtlı motosiklet satışları yükseliş trendine girdi. Bu sayı martta 77 bin 159'a, temmuzda 101 bin 559'a ve ağustosta yılın en yüksek değeri olan 109 bin 464'e yükseldi. Ağustostan sonra ivme kaybeden kayıtlar düşüş trendine girerek kasımda 67 bin 468'e kadar geriledi.

Trafikteki motosiklet sayısı 5 milyon 5 bin 666 oldu

Yıllar itibarıyla trafikteki motosiklet sayısına bakıldığında ise düzenli bir artış olduğu görüldü. 2019 sonu itibarıyla trafikteki motosiklet sayısı 3 milyon 331 bin 326 iken bu sayı, 2020'de 3 milyon 512 bin 576'ya 2021'de 3 milyon 774 bin 370'e ve 2022'de 4 milyon 141 bin 914'e çıktı. Motosiklet satışlarının hız kazandığı 2023'te de artan motosiklet sayısı bu yılın 11 ayı itibarıyla ilk kez 5 milyon sınırını geçti. Bu yılın ocak-kasım döneminde trafikteki motosiklet sayısı 5 milyon 5 bin 666 oldu.

Türkiye Motosiklet Federasyonu Başkanı Bekir Yunus Uçar ise Kovid-19 salgını sonrası gelişen ekonomik şartlar ile kullanım alışkanlıklarının değişimi neticesinde Türkiye'de de tıpkı Avrupa'da olduğu gibi motosiklet kullanımının arttığını söyledi.

Sosyal ihtiyaçlardan ve ekonomik verilerden bu trendin artacağını tahmin ettiklerini ifade eden Uçar, ekonomik bir ulaşım aracı olması, park sorunu yaşatmaması, çevre ve gürültü kirliliğinin az olması gibi sebeplerle motosiklet kullanımının daha da artmasını istediklerini belirtti.

Düzenleme bekleniyor

Gelecek yıllarda motosiklet satışlarındaki artışın devam etmesini beklediklerini anlatan Uçar, "B sınıfı ehliyetle 150 silindir hacmine kadarki motosikletlerin kullanımına izin verilmesini öngören düzenlemenin yakın zamanda hayata geçmesini öngörüyoruz. Bu durumun da olumlu etkisiyle gelecek yıl trafiğe 2 milyonun üzerinde motosikletin kaydının yapılacağını tahmin ediyoruz." dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise ağustos ayının sonunda 125 CC'lik motorların B sınıfı ehliyetlerle kullanılabilmesine yönelik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili ortak çalışma yürüttüğünü söylemişti.

İLGİLİ HABER Vergisiz telefon ve ehliyetsiz motosikletlere yönelik düzenlemelerde son durum ne? Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üniversite öğrencilerine yönelik vergisiz bilgisayar ve telefon imkanı hakkında; İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise 125 CC'lik motorların B sınıfı ehliyetlerle kullanılabilmesi hakkında açıklamalarda bulundu.

6 ay 6 bin km sınırına motosikletler de dahil edildi

Öte yandan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el otomobil satışlarına getirilen 6 ay ve 6 bin kilometre uygulaması sonrası piyasada sağlanan fiyat düşüşlerini anımsatarak, benzer düzenlemenin motosiklet sektörü için de yapılabileceğini söylemişti.

Bu gelişmenin ardından ikinci el araç satışında uygulanan "6 ay ve 6 bin kilometre" kuralına motosikletler de dahil edilmişti.

İLGİLİ HABER 6 ay 6 bin kilometre yasağının kapsamı genişletildi İkinci el araç satışında uygulanan "6 ay ve 6 bin kilometre" kuralına motosiklet de dahil edildi.
REKLAMI KAPAT X