Türkiye emeklilik sistemi en kötü ülkeler arasında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Türkiye emeklilik sistemi en kötü ülkeler arasında
Doviz.com
15.10.2024 14:40

Türkiye, ABD merkezli danışmanlık firması Mercer ile CFA Enstitüsü'nün hazırladığı endekse göre küresel çapta emeklilik sistemi en kötü ülkeler arasında yer aldı.

ABD merkezli danışmanlık firması Mercer ile CFA Enstitüsü iş birliğinde hazırlanan Mercer CFA Küresel Emeklilik Endeksi sonuçları açıklandı.

48 ülkenin emeklilik sisteminin karşılaştırıldığı Mercer CFA Enstitüsü Küresel Emeklilik Endeksi'ne göre söz konusu 48 ülke arasında en iyi emeklilik sistemine sahip ülke bu yıl da Hollanda oldu. Türkiye ise listede 45. sırada kendisine yer bulabildi.

Raporda ülkeler, yeterlilik, sürdürülebilirlik ve bütünlük alt endekslerinde yer alan göstergeler açısından karşılaştırıldı.

Ülkelerin emeklilik sistemleri kategorilere ayrılırken, Hollanda A kategorisinde, Türkiye ise D kategorisinde yer aldı.

Endeks değeri 80 puanın üzerinde olan ve sağlam bir emeklilik geliri sistemi olan ülkelerin yer aldığı A grubunda Hollanda, İzlanda, Danimarka ve İsrail yer aldı. Hollanda 84,8 puanla dünyanın en iyi emeklilik sistemine sahip ülkesi oldu.

Türkiye ise 48,3 puan ile herhangi bir ülkenin yer aldığı en düşük not gruplarından biri olan D kategorisinde yer aldı.

D kategorisi, "istenilen bazı özelliklere sahip olan ancak aynı zamanda ele alınması gereken ciddi zayıflıkları ve/veya eksiklikleri de bulunan; iyileştirmeler olmadan etkinliği ve sürdürülebilirliği şüpheli olan sistemleri" ifade ediyor.

Endeks değeri 35-50 puan arasında yer alan ülkeleri kapsayan D kategorisinde Güney Afrika, Türkiye, Filipinler, Arjantin ve Hindistan yer alıyor.

İLGİLİ HABER Emekliler maaş farkına ilişkin hazırlanan raporun sonuçlarını bekliyor 2024 ile 2025 emeklilerinin maaşlarında oluşacak farkın giderilmesi için çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda konuyla ilgili çalışma raporunun sonuçlarının gelecek hafta belli olması bekleniyor.

Emeklilerden Cumhuriyet Bayramı İkramiyesi talebi

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) ise paylaşılan raporun ardından emeklilere yönelik iyileştirme taleplerini iletti.

TÜED Mamak Şube Başkanı Murat Tokgöz, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümünün geçen yıl tüm yurtta coşkuyla kutlandığını belirterek, 100. yıl kapsamında emeklilere tek sefer için 5 bin lira ödeme yapıldığını anımsattı.

Yapılan ödemenin birçok emeklinin ihtiyacını karşılamasına vesile olduğuna dikkati çeken Tokgöz, şunları söyledi:

"Geçen yıl Cumhuriyet Bayramı'nda yapılan 5 bin liralık ödeme sayesinde birçok emekli kışa elinde ilave bir miktar parayla girdi. Cumhuriyetimizin 100. yılı münasebetiyle emeklilerimize verilen ikramiyenin adının 'Cumhuriyet Bayramı İkramiyesi' olarak konulup, her yıl bir maaş tutarında verilmesini talep ediyoruz. Bu uygulama milyonlarca emeklimizi ziyadesiyle memnun edip, onların Cumhuriyet Bayramı'nı daha bir coşkuyla kutlanmasına katkı sağlayacaktır."

REKLAMI KAPAT X