Türkiye'nin ticareti durdurma kararı İsrail’i nasıl etkileyecek?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Türkiye'nin ticareti durdurma kararı İsrail’i nasıl etkileyecek?
Doviz.com
06.05.2024 12:47

Türkiye tarafından İsrail'e uygulanan ithalat ve ihracat yasağı sonrasında İsrail'in ithal ürünlerde alternatife yönelmesinin ürün fiyatlarını artırması bekleniyor.

Türkiye geçtiğimiz hafta İsrail ile ticareti durdurma kararı almasının ithal ürünlerde yaşanacak fiyat artışları nedeniyle İsrail ekonomisini etkilemesi bekleniyor.

Yetkililere ve ithalatçılara göre, ticareti durdurma kararı çeşitli ürünlerde fiyatların artmasına neden olabilir.

Geçtiğimiz hafta Türkiye İsrail'le ticareti durdurmuş, Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur" ifadelerine yer verilmişti.

İsrail gazetesi Ynet'in haberine göre İsrail Ekonomi Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ise İsrail’in bu durumla başa çıkabileceğini ambargodan etkilenenin Türkiye olacağını öne sürdü.

Zeytinyağı fiyatlarında artış bekleniyor

Temizlik ürünleri ve gıda ithalatçısı Guri şirketinin eş CEO'su Oded Guri ise alternatif rotaların ek maliyetlere yol açacağını belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye'den tedarikçilerle konuştum ve kimse neler olup bittiğini bilmiyor. Türkiye'den peçete, sabun, zeytinyağı ve daha fazlasını ithal ediyoruz. Önümüzdeki hafta iki kamyon Türk zeytinyağı gelmesi gerekiyordu. Ambargodan zarar görmeyeceğiz çünkü başka çözümler de olacak. Örneğin Doğu Avrupa'dan ithalat ama bunun daha pahalı olacağı kesin. Türkiye'den çok fazla zeytinyağı geliyor ve şimdi İspanya'dan yağ getirmemiz gerekecek ki bu da yaklaşık yüzde 20 daha pahalı. Bu sadece bir fiyat meselesi."

Elektrikli ev aletleri satıcısı Mahsanei Hashmal'ın CEO'su Yoram Badash ise,  “Türkiye'nin ambargosu bizim için büyük bir sorun değil çünkü Avrupa'nın her yerinden alternatifler var. Yani çamaşır makineleri Türkiye'den değil Polonya ve Çin'den alınacak. Ambargonun önemli bir fiyat artışına yol açacağından emin değilim çünkü bugün bile çoğu elektrikli ürün Türkiye'den gelmiyor" dedi.

İhracat için de alternatif aranacak

Ticaret Komiseri ve Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret İdaresi Başkanı Roey Fisher ise, “Nakliye bize daha pahalıya mâl olsa bile İsrail'in bununla başa çıkması ve alternatifler bulması gerekiyor" dedi.

İsrail'in ihracatının zarar göreceğini belirten Fisher, "Türkiye'ye yaklaşık 2 milyar dolarlık bir maliyetle ihracat için alternatifler bulma çabalarını yoğunlaştıracağız" ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticaret işi bitti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Alman mevkidaşı Steinmeier ile görüşmesi sonrasında, "Sayın cumhurbaşkanı ile küresel meseleleri konuştuk. Gazze'deki zulmün son bulması çağrımızı tekrarladım. Netanyahu tüm bölgenin güvenliğini tehlikeye atıyor. İsrail ile ticaret işi bitti." açıklamasında bulundu.

 

REKLAMI KAPAT X