Türkiye Rus gazını ruble cinsinden ödemeye başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Türkiye Rus gazını ruble cinsinden ödemeye başladı
Doviz.com
08.11.2022 15:29

Bakan Dönmez, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı doğal gazın bir kısmını ruble cinsinden ödemeye başladığını açıkladı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, önümüzdeki aylarda Rusya ile enerji ticaretinde yerel para birimi ile yapılan ödemelerin payının artacağını da söyledi.

Uluslararası enerji anlaşmalarının çoğu ABD doları ya da euro üzerinden yapılırken, Ukrayna'yı işgali nedeniyle Batı'nın yaptırımlarına maruz kalan Rusya, para birimini güçlendirmek için enerji ihraç ettiklerinden daha fazla ruble cinsinden ödeme yapmalarını istiyordu.

Türkiye ise, değer kaybeden Türk lirasını tekrar canlandırmak için yerel para birimleriyle ticareti artırmaya çalışıyordu. 

Böylelikle Ankara ve Moskova, eylül ayında doğal gaz tedariki için ruble cinsinden ödemelerin yapılması konusunda anlaştı.

Geçtiğimiz ay Putin, Baltık Denizi'nin altından geçen Kuzey Akım boru hatlarının patlamalar nedeniyle hasar görmesinin ardından alternatif bir güzergah olarak Türkiye'yi gaz tedariki için bir üs olarak önermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu fikri desteklediğini belirtmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'de bir doğal gaz merkezi kurulması önerisi sorulduğunda Bakan Dönmez, Ankara'nın bu yılın sonuna kadar bir yol haritası belirleyeceğini ve tedarikçiler ile alıcılar için bir konferans düzenleyebileceğini söyledi.

Dönmez, "Gaz tedarikçileri ve ithalatçı ülkeleri bir araya getirerek görüşlerini almak için belki ocak ya da şubat ayında uluslararası bir gaz konferansı düzenleyebiliriz, buna göre ilerleyeceğiz." dedi.

Daha önce gaz ihtiyacının yaklaşık %40'ını Rusya'dan karşılayan Avrupa Birliği (AB) ise, şubat ayında Ukrayna'nın işgal edilmesinin ardından Rus enerjisini kısmaya çalışıyor.

REKLAMI KAPAT X