Türkiye sandığa gitti

Okuma Süresi: 4 Dakika
Türkiye sandığa gitti
Doviz.com
31.03.2024 23:34

61 milyondan fazla seçmen, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başına gitti. İşte seçimden gelen ilk sonuçlar..

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için bugün sandık başına gitti.

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, 61 milyondan fazla seçmen, yaklaşık 207 bin sandıkta oy kullandı. 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, il genel meclisi üyeliği, belediye meclis üyeliği seçimleri de yapıldı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), doğudaki 32 ilde oy verme işlemi saat 07.00'de başlarken; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis'te ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme işlemi saat 16.00'da tamamlandı.

Bu illerin dışında kalan diğer yerlerde oy verme işlemi de saat 17.00'de tamamlandı.

YSK Başkanı’ndan açıklama

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, saat 16.00 itibarıyla 32 ilde oy verme işleminin tamamlandığını ve sayım işlemine başlandığını bildirdi.

Yener, YSK önünde basın mensuplarına açıklama yaptı. "Saat 16.00 itibarıyla 32 ilimizde oy verme işlemi tamamlanmış ve oy sayım işlemleri başlamıştır. Saat 17.00 itibarıyla da kalan diğer ilimizdeki oy verme işlemleri tamamlanacaktır." diyen Yener, saat 17.00'de tüm oy sayım işlemleriyle ilgili genel bilgi vereceklerini söyledi.

Oy verme işleminin tamamlanmasıyla Kurul'un toplanarak yayın yasaklarının hangi saatte kaldırılacağına ilişkin karar vereceğini belirten Yener, yayın yasakları kaldırılmadan seçim sonuçlarıyla ilgili açıklamada bulunulmamasını istedi. Yener, sonuçların tüm vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.

"Seçimler sorunsuz şekilde tamamlandı"

YSK Başkanı Yener saat 17.00'de yaptığı açıklamada da, "Oy verme işlemi bazı münferit olaylar dışında sorunsuz şekilde tamamlanmıştır. Sandık sonuç bilgileri SEÇSİS'e girilmeye başlandı. Sonuçların ülkemize ve siyasi partilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Kurul birazdan toplanıp yayın yasağı konusunu değerlendirecek" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da büyükşehir belediye başkanlığı yarışında, 11 milyon 314 bin 516 seçmen için 33 bin 228 sandık kuruldu.

Seçim yarışında Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Adayı Ekrem İmamoğlu, AK Parti ile Cumhur İttifakı adayı Murat Kurum ile İYİ Parti adayı Buğra Kavuncu, DEM Parti adayı Meral Danış Beştaş seçim yarışında öne çıktı.

İmamoğlu’ndan açıklama

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sandıkların kapanmasının ardından, "Sandıklar 17.00 itibariyle kapandı. İstanbul’da şu ana kadar olumsuz bir durum yaşanmadı. Şimdi, sayım işleminin görevliler ve vatandaşlar tarafından titizlikle takip edilmesi süreci başladı. Tüm vatandaşlarımızı süreci dikkatle takibe davet ediyorum. Asla rehavete kapılmadan tüm oylarımıza sahip çıkacağız" dedi.

Kurum’dan açıklama

AK Parti'nin İBB Başkan adayı Murat Kurum da "Artık sandıklar kapandı, İstanbullular demokratik sorumluluklarını yerine getirdi. Sandık başına giderek, İstanbul’umuza sahip çıkan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Şimdi hep birlikte sandıklara sahip çıkma zamanı. Sandık namustur, her oy bir emanettir. Oy sayımı sürecinde ortaya çıkabilecek her türlü manipülasyona karşı dikkatli olalım. Oylar sayılıp tutanaklar imzalandıktan sonra da süreç bitmeyecek. Son ana kadar kadar ne olursa olsun sandıkları terk etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Özel: Yüzde 25’lik cam tavanı kırdık

CHP lideri Özgür Özel Genel Merkez'de yaptığı açıklamada "CHP artık başının üzerindeki görülmez yüzde 25'lik tavanı söz verdiğimiz gibi kırmıştır, tuzla buz etmiştir." dedi.

Özel ayrıca, “Bugün seçmen Türkiye’de yeni bir siyasetin kurulmasına karar verdi. 22 yıllık Türkiye fotoğrafını değiştirmeye, ülkemizde yeni bir siyasi iklime kapı aralamaya karar verdi” ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Dik duracağız, dikleşmeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yerel seçimden umdukları neticeyi alamadıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"85 milyonu saygıyla selamlıyorum. Demokrasimize yakışır bir olgunlukla seçimleri tamamladık.

Türk demokrasisi rüştünü bir kez daha ispat etmiş oldu. Seçimler bildiğiniz gibi demokrasilerin en kritik günleridir. Milletin iradesi sandıkta tecelli eder.

Dik duracağız, dikleşmeyeceğiz. 31 Mart bizim için bir bitiş değil dönüm noktasıdır.

31 Mart seçimlerinde de Türk milleti yine sandığı vesile kılarak mesajlarını siyasetçilerine ulaştırmıştır.

Seçim sonuçlarının ülkemize, milletimize hayırlara vesile olmasını diliyorum."

REKLAMI KAPAT X