Türkiye ve Ermenistan arasında tarihi Ani Köprüsü'nün restorasyonu için yürütülen ortak çalışma grubunun ikinci toplantısı Erivan'da gerçekleştirildi. Toplantı kapsamında taraflar, tarihi köprünün yeniden inşasına dair daha önce imzalanan protokolün en kısa sürede hayata geçirilmesi konusunda mutabık kaldı.
Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşme süreci kapsamında kurulan ortak çalışma grubu, tarihi Ani Köprüsü'nün restorasyonu gündemiyle 4 Ağustos 2026 tarihinde Erivan'da bir araya geldi. Görüşmeler sırasında heyetler, tarihi yapının aslına uygun şekilde yeniden ayağa kaldırılması sürecini detaylıca ele aldı.
Restorasyon protokolünün stratejik önemi
Taraflar, 4 Mayıs 2026 tarihinde yine Erivan'da imzalanan tarihi Ani Köprüsü'nün ortak restorasyonuna ilişkin protokolün önemine dikkat çekti. Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi çerçevesinde imza altına alınan bu belgenin, iki ülke arasındaki kültürel mirasın korunması adına kritik bir adım olduğu vurgulandı.
Uygulama sürecinin hızlandırılması kararı
Görüşmenin odak noktasını, imzalanan protokolde yer alan maddelerin en kısa sürede uygulamaya konulması için çabaların sürdürülmesi oluşturdu. Restorasyon çalışmalarının teknik detayları ve takvimi üzerinde duran taraflar, sürecin etkin bir şekilde ilerlemesi adına ortak bir irade beyan etti.
| Tarih | Etkinlik / Karar |
|---|---|
| 4 Mayıs 2026 | Restorasyon Protokolü'nün imzalanması |
| 4 Ağustos 2026 | Ortak çalışma grubu ikinci toplantısı |
