"Türkiye'yi depreme dayanıklı hale getirmenin maliyeti 465 milyar dolar"

Okuma Süresi: 2 Dakika
Doviz.com
17.02.2023 13:16

Dünya Bankası, Aralık 2021'de yayımladığı raporda, Türkiye'yi depreme dayanıklı hale getirmenin maliyetinin 465 milyar dolar olduğunu paylaştı.

Londra merkezli Middle East Eye haber sitesi, Dünya Bankası'nın 2021 tarihli raporunda, Türkiye'deki milyonlarca özel mülkün acil güçlendirilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunduğunu paylaştı. 

Dünya Bankası’nın tahminlerine göre, Türkiye’deki milyonlarca konutu depreme dayanıklı hale getirmenin veya yeniden inşa etmenin maliyetinin ise yaklaşık yarım trilyon dolar olduğu bildirildi.

Middle East Eye haber sitesine göre Dünya Bankası’nın Aralık 2021’de kaleme aldığı raporda ayrıca Türkiye'de 2000 yılından önce inşa edilen konut stokunun çoğunun sismik ve iklim tehlikelerine karşı da oldukça savunmasız olduğu belirtildi.

2021 tarihli raporda, “Türkiye genelinde yaklaşık 6,7 milyon konutun güçlendirme veya yeniden inşa maliyeti 465 milyar dolar olarak tahmin edilmektedir. Şimdiye kadar, bu binaların sadece yüzde 4’ü dönüştürüldü.” ifadelerine yer verilirken, konut güçlendirmesi veya yeniden inşaasının, orta ve alt gelir gruplarına erişilebilir kılınması için ek finansman yöntemlerinin geliştirilmesinin önemine de vurgu yapıldı.

Dünya Bankası ise daha önce Türkiye’deki kamu binalarının depremlere dayanıklı hâle getirilmesi için finansman sağlamıştı. Buna göre Dünya Bankası, Türkiye’ye Haziran 2021’de 140 okul, hastane ve kamu binasını güçlendirmesi veya yeniden inşa edilmesi için 265 milyon dolarlık bir kredi verdi.

Banka ayrıca, İstanbul’daki kamu binalarını deprem şokuna dayanacak şekilde iyileştirmek için 2004 ile 2015 yılları arasında yürütülen ve İstanbul Sismik Riski Azaltma Projesi (İSMEP) olarak bilinen projeye 550 milyon dolarlık finansman sağladı.

Dünya Bankası, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından ise Türkiye'ye 1,78 milyar dolarlık yardım vaadinde bulundu.

REKLAMI KAPAT X