
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Arif Aras'ın dernek kurulundaki konuşmalarında kullandıkları ifadelere ilişkin yargılandıkları davada yurt dışı çıkış yasakları kaldırıldı.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Arif Aras, 13 Şubat’taki TÜSİAD Genel Kurulu’nda yaptıkları açıklamalar nedeniyle bugün hakim karşısına çıktı.
İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuksuz sanıklar Orhan Turan ve Mehmet Ömer Arif Aras ile avukatları hazır bulundu.
"Konuşmalarım suç oluşturmamaktadır, TUSİAD'ın tespit ve tavsiyelerden oluşmaktadır"
Duruşmada savunma yapan sanık Turan, "Makine Mühendisliği'nden mezun olup, eğitim süresince devlet okullarında devam ederek hem iş hayatında hem günlük hayatımda faydalı olmaya gayret ettim. Son üç yılda ihracat lideri olarak yüzde 100 sermayeli, ülkenin en yüksek sermayeli bir şirketini oluşturacak şekilde hareket ettim. Hem hükümet hem diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla yurt içi ve yurt dışında önemli toplantılar gerçekleştiriyoruz ve görüşlerimizi belirtiliyoruz. Görevim nedeniyle yaptığım konuşmalar nedeniyle suçlanıyorum. Hiçbir şekilde konuşma içerisinde gerçeğe aykırı bilgiyi vermedim. Kamuoyuna yansıyan, toplumun bildiği bir bilgiyi, bazı hususları objektif bir şekilde, olan etkilerini sıraladım. Konuşmada sadece hukukun üstünlüğünün sağlanmasının önemine ve ülkenin ekonomisinin gelişmesine yönelik tavsiyelerde bulundum. Konuşmalarım suç oluşturmamaktadır, TUSİAD'ın tespit ve tavsiyelerden oluşmaktadır" dedi.
"Derneğin tüzüğünde belirtilen düşünceler doğrultusunda önerilerimi ve tecrübelerimi paylaştım"
Sanık Turan, savunmasının devamında ise, "Halkın nezdinde son derece önemli mevkilerde bulunan kişiler hakkında bu tür soruşturma evrelerinin ekonomi anlamında uğradıkları zararları vurguladım. Hukukun üstünlüğü çerçevesinde ekonomik refahı hedefleyen ve Türk iş insanlarının oluşturduğu bir sivil toplum örgünün kuruluşunda bu ifadelerin kullanılması doğaldır. Konuşmamda teknik hukuk söylemi bulunmamaktadır. Ben TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve iş adamı olarak, derneğin tüzüğünde belirtilen düşünceler doğrultusunda önerilerimi ve tecrübelerimi paylaştım. Konuşmamın amacı hukukun üstünlüğünün egemen olması, ülke ekonomisinin ancak bu şekilde ileriye gitmesini söylemekti. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. İş insanı olarak hakkımda verilen yurt dışı çıkış yasağı beni ve şirketimi zarara uğratmaktadır. Bu nedenle yurt dışı çıkış yasağı tedbirimin kaldırılmasını talep ediyorum" ifadelerini kullandı.
Yurt dışı yasağı kaldırıldı
Savunmaların alınmasının ardından TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve YİK Başkanı Ömer Aras'ın yargılandığı davada ara karar açıklandı.
Buna göre dava 23 Eylül'e ertelenirken, Orhan Turan ve Mehmet Ömer Arif Aras'ın yurt dışı çıkış yasağının kaldırıldığı bildirildi.
Ne olmuştu?
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras ile TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, 13 Şubat Perşembe günü Genel Kurul’da yaptıkları konuşmada son dönemdeki siyasi gelişmelere ilişkin görüşlerini açıklamıştı.
İlk soruşturma açıklamalardan bir gün sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ömer Aras hakkında ''adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma'' suçlamalarından başlatılmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 19 Ocak'taki, "Yeni Türkiye'de haddinizi bileceksiniz. İş adamı derneğiyseniz iş adamı derneği gibi davranmayı öğreneceksiniz. Milleti kışkırtmayacak, yargıyı baskı altına almaya kalkışmayacaksınız" sözlerinin ardından soruşturmaya TÜSİAD Başkanı Orhan Turan da dahil edilmişti.
Aras ve Turhan'ın sözlerinin “kamu barışını bozmaya elverişli nitelikli sözler” olduğu iddia edilirken, iş insanlarının hakimliğe kollarına giren polislerce götürülmesi dikkati çekmişti.
Turan ve Aras hakkında zincirleme şekilde ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlamasıyla hazırlanan iddianamede, 1 yıl 10 aydan 5 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.