
Araç muayene istasyonlarının özelleştirme ihalesinin teknik olarak sonuçlanmasının ardından gözler yeni dönemde atılacak adımlara çevrildi. İhalede en iyi teklifi veren grup şirketlerinden Opus’un CEO’su Lothar Geilen ise gelecek planlarını açıkladı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türkiye'deki araç muayene istasyonlarının 20 yıllık işletme hakkının TÜVTÜRK'ten alınıp özelleştirilmesi için ihale yapmıştı.
3 grubun katıldığı ihalede en yüksek teklifi iki bölge için sırasıyla 830 milyon dolar ve 890 milyon dolarla MOI Ortak Girişim Grubu (Opus, Met-Gün İnşaat Taahhüt ve Ticaret A.Ş., Itversia Gestion S.L. ve VTV Norte SA) vermişti.

MOI Ortak Girişim Grubu'nun önemli paydaşlarından biri olan Opus CEO'su Lothar Geilen ise tv100’de sürece dair açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de olmaktan mutlu olduklarını belirten Geilen, “OPUS büyük bir şirket. Dört kıtada aktif bir şirketiz. ABD’de lideriz. Güney Amerika’da, Avrupa’da ve Avustralya’da operasyonlarımız var. Aynı zamanda teknoloji odaklı bir şirketiz. Bu 20 yıllık sürecimizde bu yeni teknolojileri de Türkiye’ye getirmek istiyoruz " dedi.
“Hedefimiz 15 dakikanın altında bekleme süresi”
Müşteri memnuniyetine büyük önem verdiklerini belirten Geilen, araç muayene süreçlerini daha hızlı ve verimli hale getirmek istediklerini söyledi.
Geilen, konuya ilişkin paylaşımında, “Teftişteki performansı hızlı hale getirmek istiyoruz. İnsanlar daha az beklesin istiyoruz. Mesela bir örnek, Rezervasyon sistemi. Böyle bir sistem uygulayacağız. İnsanlar muayene zamanını istedikleri gibi seçecekler. İstasyona geldikleri zaman kısa bir bekleme süresi garanti edilecek. Hedefimiz 15 dakikanın altında bir bekleme süresi.” ifadelerini kullandı.
Fiyatlar ne olacak?
Devletin koyduğu ihale gerekliliklerini karşılayacaklarını da aktaran Lothar Geilen, istasyon sayısını artıracaklarını iki bölgede 250'den fazla muayene istasyonu açacaklarını söyledi.
Muayene ücretlerinin devlet tarafından belirlendiğini ve nispeten sabit kalacağını belirten Geilen, enflasyon oranına bağlı olarak zaman içinde fiyat güncellemelerinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.
“Başlangıçta yılda 20 milyon muayene bekliyoruz”
Türk piyasasını sevdiklerini söyleyen Geilen, “Filoda da yıllık artış yüzde 4 civarında. Çok büyük ve anlamlı bir büyüme oranı. Amerika’da, Batı Avrupa’da gördüğümüzden çok daha fazla büyüme. Bu da tabi ki bu piyasayı bizim için cazip hale getiriyor. 20 milyon kadar muayene, sanırsam 28 milyon ama biz 20 milyon muayene bekliyoruz yılda, en başta. Bu rakamın büyümesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Süreç nasıl işleyecek?
İhalenin teknik olarak sonuçlanmasının ardından Rekabet Kurulu ve Cumhurbaşkanlığı onayları ile Danıştay görüşü doğrultusunda imtiyaz sözleşmeleri imzalanacak.
Nihai onayların alınmasının ardından peşin veya vadeli şekilde ödeme imkanı olacak. İhale bedelinin vadeli olarak ödenmesi talep edildiği takdirde; toplam ihale bedelinin en az yüzde 30'u (516 milyon dolar) sözleşme imza tarihinde peşin, ihale bedelinin vadeye bırakılan tutarı ise azami 12 ayda bir ödeme yapmak kaydıyla en çok 48 ayda ve eşit taksitlerle ödenecek. Vadeye bağlanan tutarlara sözleşme imza tarihi itibarıyla vade farkı uygulanacak.