Uzmanlardan en düşük emekli maaşı için 2 farklı tahmin

Okuma Süresi: 3 Dakika
Uzmanlardan en düşük emekli maaşı için 2 farklı tahmin
Doviz.com
11.07.2023 09:32

Ek bütçe teklifi ve zamların, 15 Temmuz’dan yani Meclis tatile girmeden önce yasalaştırılması beklenirken; uzmanlar, en düşük emekli maaşına yönelik değerlendirmede bulundu.

Milyonlarca memurun ve emeklinin gözü bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda olacak. Zamlarla ilgili torba teklif bugün Genel Kurul’da görüşülmeye başlanacak.

Ek bütçe teklifi de bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nun gündemine gelecek. Her iki düzenlemenin ise 15 Temmuz’dan yani Meclis tatile girmeden önce yasalaştırılması planlanıyor.

Milliyet’e konuşan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş ile Ekonomist Muhammet Bayram ise bu doğrultuda emekli maaşlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Zamlı maaşlar ne zaman?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili şunları kaydetti:

“SSK ve Bağkur emeklilerine zam tutarı yüzde 19,77 seviyesindeydi. Onun 5,5 puan üzerinde sosyal refah payı artışı yapılarak yüzde 25 seviyesine tamamlandı. Memurların maaşı yüzde 17,55’ti ancak yüzde 7,5 seviyesindeki refah payı ile maaşları yüzde 25’e tamamlandı.

Memur emeklilerini maaşlarını 1’i ile 5’i arası alıyorlar. Zam farkı olmadan maaşlarını aldılar. Geçtiğimiz dönemde de bir artış söz konusu olmuşu. Önceki dönemde maaşlar yatırıldı, memurlar sonraki ay için zam farklarını almışlardı. Böylelikle yüzde 7,5 seviyesindeki zam farkı bir sonraki ay ödenecektir.

SSK emeklileri 17 ile 26’sı arasında sigorta tahsis numaralarına göre maaşlarını alıyorlar. Bağkur emeklileri 25 ile 28’i arasında maaş alıyor. SSK, Bağkur emekli zamları kendi hesaplarına zamanında yatacaktır. Memur emeklileri ise zam farkını geç almış olacaklardır.

En düşük emekli maaşı artacak mı?

En düşük emekli maaşı 7500 TL olarak kaldı. 5500 TL sene başında gerçekleşen tutardı. Mart ayında da 7500 TL oldu ancak burada 7501 TL ve üzeri alanlar zamdan faydalanamamıştı.

Şu anda yüzde 25’lik zam 7501 TL ve üzeri maaş alanlar için yapılan bir artış diyebiliriz. Bir kişi 6 bin TL maaş alıyorsa yapılan zam kendisine bir artış yaratmayacak. Yüzde 25 zamla birlikte 1500 TL zam alacak toplam maaşı 7500 TL olacak.

Kök maaşı 6 bin TL’nin altında olanların maaşlarında bir değişiklik olmadı. Şu anda Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan görüşülen teklifle birlikte Genel Kurul’a bu şekli ile yansıtılacak.

Yüzde 25 zammın Genel Kurul’da artırılabileceğini düşünüyorum. Emeklilerin maaşları düşük kaldı. En düşük memur maaşına yüzde 86’lık zam, asgari ücrete yüzde 34’lük zam yapılmış oldu. Yüzde 25 zammın şu an itibarıyla yetersiz kaldığını, yüzde 30’lara tamamlanabileceğini düşünüyorum. En düşük emekli maaşı 7500 TL’den 10 bin TL’ye getirilebilir.

‘Hafta sonu yeni zamlar belirlenmiş olur’

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş ise konuyla ilgili şunları kaydetti:

“En düşük emekli maaşlarına bir düzenleme olabileceği kanaatindeyiz. En düşük emekli maaşı 7500 TL seviyesindeydi. Önceki dönemde yeni emekli maaşları belirlenirken, zam oranıyla birlikte taban aylık da belirlenirdi. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen yasal teklifinde taban aylıklara bir güncelleme gelmedi.

Bu noktada emeklilerin beklentisi karşılanmamış oldu. Emeklilerin en düşük emekli maaşına zam yapılmasına yönelik yoğun talepleri bize ulaşmaktadır.

Meclis’teki görüşmelerde en düşük emekli maaşına yüzde 25 zammın yansıtılarak 9 bin 400 TL seviyesi civarında bir en düşük emekli maaşının belirlenebileceğini düşünüyorum.

Bir sürpriz yaşanacaksa bu konuda olabilir. Onun dışında Meclis’te sürecin tamamlanması ile birlikte yasa devreye girecektir.

İLGİLİ HABER Yeni emekli maaşları hakkında tüm merak edilenler SSK, Bağ-Kur, memur emeklisine yılın ikinci yarısında uygulanacak zam oranı refah payı eklenerek yüzde 25 olarak belirlendi. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar olacak, zamlı maaşlar ne zaman hesaplara yatacak?
REKLAMI KAPAT X