Vekil başına en çok harcama yapan partiler belli oldu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Vekil başına en çok harcama yapan partiler belli oldu
Doviz.com
16.05.2023 10:12

Bu yılki hazine yardımları üzerinden yapılan hesaplamaya göre 1 vekilin partiye maliyeti CHP’de 6,8 milyon TL, AKP’de ise 8,2 milyon TL oldu. 

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, Siyasi Partiler Kanunu uyarınca partilere yapılan hazine yardımı, son milletvekili seçimine göre belirleniyor. Barajı aşmış bulunan siyasi partilere o yılki genel bütçe gelirlerinin 5000’de 2’si oranındaki ödenek, ülke barajını aşan partilerin aldıkları oy oranına göre paylaştırılıyor.

Milletvekili seçimlerinde geçerli oyların yüzde 3’ünden fazlasını almış partilere ise barajı aşan en düşük oy almış partiyle orantılı olarak hazine yardımı yapılıyor.

Hazine yardımı, milletvekili seçiminin yapıldığı yıllarda 3 katı, yerel seçimin yapıldığı yıllarda ise 2 katı olarak gerçekleştiriliyor.

Bu yıl ise milletvekili seçimi dolayısıyla partilere toplam 5 milyar lira hazine yardımı yapıldı. Bu yardımlardan AKP 2 milyar 179,5 milyon, CHP 1 milyar 157,4 milyon, MHP 567,3 milyon, İYİ Parti 509,1 milyon lira ödenek aldı.

Önce tedbir konulan, mart ayında ise Anayasa Mahkemesi’nce tedbir kararı kaldırılan HDP’ye ise 598,8 milyon lira hazine yardımı yapıldı.

Vekil başına harcama

Geçici seçim sonuçlarına göre, barajı aşan partilerden AKP 267, CHP 169, MHP 50, HDP 61, İYİ Parti ise 44 milletvekili çıkardı.

Hazine yardımının milletvekili sayısına bölümüyle hesaplanan vekil başına harcamada en düşük payı 6,8 milyon TL ile CHP alırken; AKP 1 vekil için 8,2 milyon, MHP 11,3 milyon lira, İYİ Parti ise 11,6 milyon lira harcama yaptı.

Diğer taraftan, hazine yardımından yararlanamayan partilerin seçmen sayısı da önceki seçime göre arttı. 2018’deki seçimde Saadet Partisi, HÜDA PAR, Vatan Partisi ve bağımsızlar dolayısıyla yaklaşık 1 milyon seçmenin oy verdiği partiler hazine yardımlarından yararlanamamıştı.

Bu seçimde ise YRP’nin yanı sıra Zafer Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Büyük Birlik Partisi, Memleket Partisi başta olmak üzere baraj altında kalan partilere oy veren yaklaşık 5,5 milyon seçmenin oy verdiği partiler yardım kapsamının dışında kaldı.

REKLAMI KAPAT X