Vergi, ceza ve harç zamları öne mi çekiliyor? Uzman isim yanıtladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Vergi, ceza ve harç zamları öne mi çekiliyor? Uzman isim yanıtladı
Doviz.com
10.10.2023 10:56

Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, “MTV başta olmak üzere ek MTV, Emlak Vergisi, pasaport harcı ve araç muayene ücreti gibi kalemlerde ocak ayından itibaren uygulanacak vergi zammının öne çekildiği” iddialarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Her yıl ekim ayı itibarıyla yurt içi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasına göre belirlenen artış, izleyen yılda yani ocak ayında uygulanacak Yeniden Değerleme Oranı’nı veriyordu.

Bu oran, Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, MTV, çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezaların artış tutarında kullanılıyordu.

Ancak bazı basın kuruluşlarında “Vergi zamları öne çekiliyor” başlıklı haberlerin yayılması sonrasında Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, NTV'ye iddiaları değerlendirdi.

Buna göre Tolu, konuyla ilgili değerlendirmesinde şunları kaydetti:

“Bugün yine bazı yazılı ve görsel medyada asparagas bir haber yer aldı.

Haber şu şekilde: “MTV başta olmak üzere ek MTV, Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, pasaport harcı, araç muayene ücreti gibi kalemlerde ocak ayından itibaren uygulanacak vergi zammı öne çekildi.”

Bunun dayanağı olarak da, 2023 yılı üçüncü geçici vergi döneminde uygulanacak Yeniden Değerleme Oranının yüzde 34,80 olarak tespit edildiği ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın konu ile ilgili sirkülerinin yayımlanması gösterildi.

Bu yanıltıcı bir haber. Hani diyorlar ya, neresini düzeltelim, haberin hemen hepsi yanlış. YDO oranına göre otomatik olarak artacak tutarlar 1 Ocak 2024’ten itibaren yapılacak. Bu artışların öne çekilmesi kesinlikle söz konusu değil. Bunun için kanun değişikliği gerekiyor.“

İLGİLİ HABER Ekonomist Aktaş, YDO tahminini açıkladı: Hangi verginin ne kadar artabileceğini yorumladı Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Kasım'da açıklayacağı ekim ayı yurt içi üretici enflasyonu (Yİ-ÜFE) verisinin ardından belirlenecek 2024 yeniden değerleme oranının (YDO) yüzde 59-60 seviyesinde olacağını tahmin etti.
REKLAMI KAPAT X