Veriler masaya geliyor: Asgari ücrette ikinci toplantı başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Veriler masaya geliyor: Asgari ücrette ikinci toplantı başladı
Doviz.com
18.12.2023 13:48

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, milyonları ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin ikincisine başladı. Toplantıda masaya temel ekonomik verilerin gelmesi beklenirken TİSK'in de ilk rakam teklifini gündeme getirmesi bekleniyor.

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücreti rakamıyla ilgili çalışmalar sürüyor.

Çalışmalar ilk olarak 11 Aralık’ta başlamıştı. Yapılan ilk toplantının ardından yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında takvim oluşturularak, yapılan çalışmalar paylaşılmıştı. Bu kapsamda işçi, işveren ve hükümet yetkililerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu da ikinci toplantısına bugün başladı.

Toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıklarının ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaşması bekleniyor.

Asgari ücrete zam ne kadar olacak?

Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak yeni net rakamlar ise şu şekilde:

📌 Yüzde 35’lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira,

📌 Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira,

📌 Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira,

📌 Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira,

📌 Yüzde 55’lik zamda ise 17 bin 673 lira olacak.

İLGİLİ HABER Tek zam olursa asgari ücret yılbaşında kaç olur? Milyonlarca çalışan asgari ücrete yapılacak zam oranını beklerken, Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara da asgari ücrete yönelik hesaplamasının sonuçlarını paylaştı.

Asgari ücret ne kadar?

Asgari ücret halen ne 11 bin 402 lira olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Asgari ücrette enflasyon vurgusu

Komisyonun ilk toplantısının açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceği söylemini yinelemiş ve şunları kaydetmişti:

"2024 yılı asgari ücret miktarının, sosyal diyalog ve istişare yoluyla ekonomimizi büyütecek, çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. Bu süreçte temel hedefimiz, hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmektir."

İLGİLİ ANALİZ Asgari ücretlinin konut alım gücü son 5 yılda nasıl değişti? Asgari ücret tartışmalarının arttığı konut talebinin ise düşmeye devam ettiği bir dönemde asgari ücretlinin 2018 - 2023 yılları arasındaki konut alım gücünü mercek altına aldık.
REKLAMI KAPAT X