Volkswagen çalışanlarına enflasyonun altında zam yaptı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Volkswagen çalışanlarına enflasyonun altında zam yaptı
Doviz.com
24.11.2022 14:53

Volkswagen, çalışanlarına son haftalarda diğer işverenlerin verdiği ücretlerin üzerinde ancak enflasyonun altında bir zam yapacak.

Volkswagen çarşamba günü Almanya'nın en büyük işçi sendikası olan IG Metall ile fabrikalarında çalışan işçiler için iki yıllık bir ücret anlaşması imzaladı.

Volkswagen'in yaklaşık 125,000 çalışanını etkileyen anlaşma, yakın zamana kadar son derece cömert olarak değerlendirilebilecekken, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'da geçen ay enflasyonun %10,4 seviyesinde olması sebebiyle çalışanların beklentilerinin altında kaldı.

İşçiler bu anlaşmaya göre, Haziran 2023'ten itibaren %5,2 ve Mayıs 2024'ten itibaren ise %3,3 oranında ücret zammı alacak.

Ayrıca Volkswagen, yükselen enflasyonu dengelemeye yardımcı olmak için vergi sonrası 3.000 euro değerinde bir toplu ödeme yapacak.

Almanya'nın en büyük işçi sendikası olan IG Metall ise, başlangıçta Almanya'daki altı VW fabrikasında ve finansal hizmetler de dahil olmak üzere yan kuruluşlarda çalışan işçiler için temmuzda ilk yıla ilişkin olarak %8’lik bir ücret artışı talep etmişti.

Son dönemlerde özellikle Almanya ve Avrupa genelinde sendikalar, işçilerin rekor enflasyondan kurtulması için daha yüksek ücret artışları talep ederken, işverenler ise artan malzeme ve enerji maliyetlerini gerekçe göstererek maliyetlerin altından kalkamayacaklarını söylüyordu.

Son olarak İtalya'da, Stellantis ve Iveco gibi otomobil üreticilerinde çalışan işçileri temsil eden sendikalar, %8,4'lük bir zam talep ederken, şirketler bu oranın ağır maliyetler oluşturacağını söyledi.

Daimler Trucks ise, bu ayın başlarında sendikaların %8 zam istediğini ancak sektördeki diğer şirketlerin %6-6,5 arasında bir zam teklif ettiğini söyleyerek, kendilerinin bu iki oran arasında bir teklif sunacağını belirtti.

Otomobil üreticisi ve Almanya'nın en büyük işçi sendikası olan IG Metall tarafından yapılan anlaşma ise, geçen hafta metal sektörü için yapılan ve ülke çapında 3,9 milyon metal ve elektrik sektörü işçisi için oluşturan anlaşmaya benzer niteliklere sahip oldu.

IG Metall müzakerecisi Thorsten Groeger ise, anlaşmayla ilgili, "Elektrik ve gaz fiyatlarının düşürülmesi gibi siyasi olarak sunulan önlemlerin yanı sıra devletten gelen tek seferlik ödemelerin de desteğiyle, enflasyonun etkisini sınırlayan genel bir paket ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.

REKLAMI KAPAT X