Wells Fargo, mortgage departmanında daralmaya gidiyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Wells Fargo, mortgage departmanında daralmaya gidiyor
Doviz.com
11.01.2023 13:49

Bir zamanlar konut kredilerinde bir numaralı oyuncu olan Wells Fargo, düzenleyici baskılar ve yüksek faiz oranlarının vurduğu ABD'de mortgage departmanının önemli bir bölümünü işten çıkarmaya ve bundan sonra sadece mevcut varlık yönetimi müşterilerine mortgage hizmeti sunmaya hazırlanıyor.

CNBC'nin haberine göre şirket, daha önce mümkün olduğunca çok sayıda Amerikalıya ulaşma hedefine sahipken, artık mevcut banka ve varlık yönetimi müşterilerine odaklanacak.

Wells Fargo'dan Kleber Santos, konuyla ilgili açıklamada, Fed'in geçen yıl faiz oranlarını yükseltmeye başlamasının ardından karlılığa ilişkin endişelerin artması sebebiyle bu kararı aldıklarını söyledi. 

Ayrıca, düzenleyiciler son on yılda mortgage kredileri üzerindeki gözetimlerini artırmış ve Wells Fargo 2016'daki sahte hesap skandalından sonra daha fazla inceleme altına alınmıştı.

Santos, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, "Wells Fargo'nun 2016'dan bu yana olan geçmişinin ve kamu güvenini yeniden tesis etmek için yapmamız gereken çalışmaların son derece farkındayız. Bu incelemenin bir parçası olarak, ev kredisi işimizin hem genel büyüklüğü hem de kapsamı açısından çok büyük olduğunu belirledik." dedi.

Bu hamle ise, CEO Charlie Scharf'ın 2019'un sonlarında Wells Fargo'ya katılmasından bu yana gerçekleştirdiği en son ve belki de en önemli stratejik hamle oldu.

Sektör bülteni Inside Mortgage Finance'e göre ise Scharf'ın selefleri döneminde Wells Fargo, konut kredilerindeki büyük payıyla gurur duyuyordu. Wells Fargo ayrıca 2019'da 201,8 milyar dolarlık hacmiyle ülkenin en büyük kredi vereni konumundaydı.

Scharf haziran ayında analistlere verdiği demeçte de "Bugün bir bankanın ipotek işini yürütmesi 15 yıl öncesine göre çok farklı. Sektörde geçmişte olduğumuz kadar büyük olmayacağız." demişti.

Rakip bankalar da 2000'lerin başındaki konut balonu felaketinden sonra konut kredilerinden geri adım atarken, Rocket Mortgage gibi banka dışı oyuncular bu boşluğu hızla doldurmuştu. Ancak bu yeni oyuncuların bankalar kadar sıkı denetlenmemesi sebebiyle uzmanlar bunun riskleri artırabileceğini belirtti. 

Yöneticiler ise bu değişimin bankanın mortgage operasyonlarında yeni işten çıkarmalarla sonuçlanacağını kabul etti. Ancak, tam olarak kaç kişinin işini kaybedeceğini belirtmekten kaçındılar. Geçen yıl işlerin azalması nedeniyle binlerce mortgage çalışanı işten çıkarılmış ya da gönüllü olarak şirketten ayrılmıştı.

REKLAMI KAPAT X