Wells Fargo'ya 3,7 milyar dolarlık ceza

Okuma Süresi: 2 Dakika
Wells Fargo'ya 3,7 milyar dolarlık ceza
Doviz.com
21.12.2022 16:16

Tüketici bankacılığı devi Wells Fargo, otomobil kredileriyle ipoteklerden yasadışı ücret alarak tüketicilere zarar verdiği ve tasarruf ile çek hesaplarına hatalı kredili mevduat ücreti uyguladığı gerekçesiyle 3,7 milyar dolar ceza ödeyecek.

Tüketici Finansal Koruma Bürosu'ndan (CFPB) yapılan açıklamada, Wells'in tüketicilere 2 milyar dolar ödeme yapacağı ve yasaları ihlali sebebiyle de 1,7 milyar dolar para cezası ödeyeceği belirtildi.

CFPB, Wells Fargo'nun işlemleri nedeniyle 16 milyondan fazla müşterinin zarar gördüğünü de açıkladı.

Bankanın, taşıt kredisi alan müşterilerden uygunsuz bir şekilde ücret ve faiz almasının yanında bazı durumlarda borçluların araçlarına da haksız yere el koyduğu bildirildi.

Banka ayrıca ev sahiplerinin binlerce konut kredisi talebini de uygunsuz bir şekilde reddetti.

CFPB Direktörü Rohit Chopra yaptığı açıklamada, "Wells Fargo'nun yasaları ihlal etmesi milyonlarca Amerikalı aileye zarar verdi." ifadelerini kullandı.

Wells Fargo, Wells çalışanlarının gerçekçi olmayan satış hedeflerini tutturmak için yasadışı yollardan hesap açtığının tespit edilmesinin ardından 2016 yılına kadar uzanan tüketici koruma yasası ihlalleri nedeniyle ABD'li düzenleyiciler tarafından defalarca cezalandırılmıştı.

O tarihten bu yana Wells yöneticileri ise bankanın işlerini yoluna koyduğunu söylemişti.

2018 yılında Wells ayrıca, tüketici yasası ihlallerini karşılamak için 1 milyar dolar ceza ödemişti. Bu, o tarihte, tüketici yasası ihlalleri nedeniyle bir bankaya karşı verilen en büyük para cezasıydı.

Banka, yatırımcılarına düzenleyicilerden ek para cezası gelmesinin beklendiğinin sinyalini vererek, üçüncü çeyrekte olası bir düzenleyici konuyu karşılamak için 2 milyar dolar ayırmıştı.

Wells Fargo CEO'su Charles Scharf ise yaptığı açıklamada, CFPB ile yapılan anlaşmanın "Wells Fargo'daki işletme uygulamalarını dönüştürme ve bu sorunları geride bırakma" çabasının bir parçası olduğunu söyledi.

Etiketler: Wells Fargo CFPB ceza
REKLAMI KAPAT X