WTO-Dünya Ticaret Görünümü Endeksi ilk çeyrekte değişmedi

Okuma Süresi: 1 Dakika
WTO-Dünya Ticaret Görünümü Endeksi ilk çeyrekte değişmedi
Doviz.com
20.05.2019 16:32

(DHA) – Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Dünya Ticaret Görünümü Endeksi (WTOI), Şubat ayına göre bir değişim göstermeyerek yılın ilk çeyreğinde yüzde 96.3 oldu ve 2010’dan bu yana görülen en düşük düzeyini korudu.
WTO açıklamasına göre söz konusu rakam endeksin baz puanı olan 100’ün altında kalarak 2019’un ilk yarısında ticari büyümenin düşmeye devam edeceğine işaret etti.
Açıklamada, endeks rakamında son günlerde yapılan açıklamalar ve kararların etkili olmadığı belirtilirken, ticari gerilimlerin çözülmemesi ve makroekonomik politikaların değişen gelişmelere uygum sağlayamaması durumunda küresel ticaretin daha da düşebileceğine dikkat çekildi.
WTOI’da görülen düşüşte iki endeksin belirleyici olduğuna dikkat çekildi. Uluslararası hava yükü endeksi 92.3 puan, otomobil üretimi ve satışı endeksi 92.2 puan ve çiğ tarım ürünleri endeksi 92.4 puan ile düşerken, konteyner limanı iş hacmi bu dönemde düşmesine rağmen 101.0 ile 100 baz puanın üstünde kaldı. İhracat siparişleri ve elektronik bileşenler de sırasıyla 96.6 ve 96.7 ile baz puanın altında kaldılar.

REKLAMI KAPAT X